Sportduikers ingezet voor bescherming onderwaterschatten

Sportduikers ingezet voor bescherming onderwaterschatten
Sportduikers ingezet voor bescherming onderwaterschatten © oz
© oz

Bescherming

SOUBURG - Archeologische schatten boven de grond kunnen goed worden beschermd, omdat opgravingen alleen uitgevoerd mogen worden door professionals met een certificaat. Hierdoor wordt er zorgvuldig omgegaan met onze archeologie. Onder water is dat een ander verhaal. De schatten kunnen bijvoorbeeld door stromingen bloot komen te liggen en beschadigd raken. Hier wil de gemeente meer duidelijkheid over. De vondsten die gedaan worden zijn te vinden op de website van het Maritiem Erfgoed

Sportduikers

De proef moet ervoor zorgen dat de beschadigingen in beeld worden gebracht. Hiervoor worden sportduikers ingezet. De duikers kijken waar de onderwaterschatten te vinden zijn en of ze aangetast zijn. Mocht het nodig zijn dan hebben de duikers ook de toestemming om enkele objecten mee naar boven te nemen voor verder onderzoek. Op deze manier ontstaat een goed beeld van het probleem onder water en kan de gemeente haar beleid aanpassen.
Meerdere locaties
In totaal zijn er drie proeven opgezet. Naast de Oosterschelde wordt er ook onderzoek gedaan in de wateren rondom Texel en op de Noordzee. De deelnemende partijen zijn: provincie Zeeland, Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SCEZ), gemeente Schouwen-Duiveland en gemeente Noord-Beveland, het Nehalennia Archeologisch Duikteam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.