Ambtenaar Goes verduistert kwart miljoen

© Omroep Zeeland

Kwart miljoen

GOES - In de periode van 2010 tot 2015 wist de vrouw 261.821 euro weg te sluizen, zegt de gemeente. Het grootste deel van het bedrag komt vanuit de gemeente Goes. Het gaat om een bedrag van 136.776 euro, vertelt burgemeester René Verhulst. "Dit is echt heel erg. Ik schaam me er gewoon voor."
Goes over fraude

Financiën op de rit

De verdachte werkte op de afdeling schuldhulpverlening van de gemeente Goes. Ze hielp mensen met schulden om de boel weer financieel op de rit te krijgen. Maar ondertussen declareerde ze eigen schulden via de dossiers van zestien cliënten die hun financiën aan haar toevertrouwden. Op die manier heeft ze bijna 15.000 euro verduisterd.

400.000 euro

Ook waren er zo'n 200 andere schuldeisers die voor 110.000 euro werden gedupeerd. De gemeente heeft de financiële schade opgevangen. De kostenpost voor de gemeente loopt daardoor in totaal tegen de 400.000 euro.
'Betrouwbaar en ervaren'
Volgens de gemeente stond de vrouw bekend als betrouwbaar en ervaren. "Het is schrijnend dat ook misbruik is gemaakt van de kwetsbaarheid, afhankelijkheid en vaak ook onwetendheid van schuldenaren. De gemeente Goes betreurt daarom enorm wat heeft plaatsgevonden", staat in het persbericht.

— Ferdinand Koppejan (@FerKoppejan)
">

Fraudeonderzoek

Eind 2015 werd de medewerker al geschorst, omdat toen aan het licht kwam dat ze geld zou overmaken naar haar eigen rekening. In opdracht van de gemeente is toen een fraudeonderzoek gedaan door Hoffmann Bedrijfsrecherche. De ambtenaar heeft bekend en heeft strafontslag gekregen. Over de motieven van de fraude houdt burgemeester Verhulst zich op de vlakte. Het had te maken met schulden die hij linkt aan haar levenspatroon.

Strafrechtelijke zitting

Het Openbaar Ministerie heeft de zaak overgenomen. De officier van justitie die de zaak behandelt, heeft aan de gemeente laten weten dat de eerste strafrechtelijke zitting vermoedelijk dit najaar is.

Speciaal nummer

De gemeente Goes heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor mensen die denken dat ze gedupeerd zijn. Die mensen kunnen bellen naar 06 455 80 607. Dat nummer is tot en met vrijdag bereikbaar van 09.00 tot 20.00 uur.