'Vasten om weer in balans te komen met jezelf' (video)

Vasten Religies

Ramadan

OOST-SOUBURG - De ramadan is een vastentijd van dertig dagen die verplicht is voor moslims. Enkel kinderen en zieke mensen zijn er van vrijgesteld. Behalve niet eten en drinken mogen volwassenen ook niet roken of seks hebben. Als een gelovige niet in staat is aan de ramadan deel te nemen wordt hij geacht op een later tijdstip te vasten of de vastentijd af te kopen door geld te geven aan een goed doel. 

Arrahman Moskee

"De saamhorigheid is groot onder moslims tijdens de ramadan", zegt Ahmed El Kharbouchi van de Arrahman Moskee in Goes.
"Bij ons is het vasten voorgeschreven door God, door Allah, en dan moet je je daar aan houden, ik vind dat alle religies dat moeten doen".
© OZ

Jodendom

Binnen het joodse geloof zijn vijf gelegenheden waarbij vasten een rol speelt. De belangrijkste is Jom Kippoer, de Grote Verzoendag. Die dag mag er na zonsondergang tot de volgende avond niet gegeten en gedronken worden. Luuc Smit die zanger is in de synagoge vergelijkt het vasten met engelen: "Figuurlijk zou je kunnen zeggen dat we tijdens het vasten zijn als engelen, die eten en drinken ook niet." 
© OZ

Christendom

In het christendom zijn het enkel de Katholieken die een vastentijd kennen. Op de woensdag na carnaval gaan ze naar de kerk voor een kruisje van as en worden daarna geacht sober te leven tot aan pasen. Een verplichting kent het katholieke geloof niet, de onthouding beperkt zich vaak tot minder alcohol, sigaretten en snoep. 

Hindoeïsme

Ook het hindoeïsme kent een vastentijd, al is die niet echt aan een gebeurtenis verbonden. Hindoes kunnen vasten voor een van hun vele godsdienstige feesten, of om geld te besparen dat zij aan de armen kunnen geven. Ze mogen zelf bepalen hoe lang en hoe ze vasten.