Vluchtelingen wonen in studentenkamers in Middelburg (video)

Statushouders in Middelburg

Studentenwoningen

MIDDELBURG - De statushouders blijven totdat de appartementen in het oude kantoor van Woongoed Middelburg klaar zijn. De studentenwoningen aan het Hof van Sint Pieter staan al een tijd leeg en daarom heeft de gemeente gekozen voor deze locatie. Maar dat is niet de enige reden volgens wethouder Chris Dekker. "Het is een kleinschalige locatie in de binnenstad", zegt hij. "Ik denk dat de vluchtelingen zich hier goed op hun plek zullen voelen." Ook de buurtbewoners hebben zich positief uitgelaten over de komst van de asielzoekers.
Begeleiding
Als de statushouders eenmaal de woningen betrokken hebben, zal het inburgeren beginnen. De gemeente heeft hierover afspraken gemaakt met VluchtelingenWerk Nederland. Vooral de begeleiders van VluchtelingenWerk gaan de asielzoekers helpen met de Nederlandse taal en het vinden van een baan.

Volgende stap

De vluchtelingen zullen niet lang op deze locatie blijven wonen. Het is de bedoeling dat ze binnenkort verhuizen naar appartementen van woningcorporatie Woongoed aan de Buitenruststraat. Volgens wethouder Dekker zullen deze panden eind juli klaar zijn, maar dit is nog niet helemaal zeker.
© oz
Statushouders Middelburg
Taakstelling 
Middelburg is net als andere gemeenten verplicht om statushouders te huisvesten. De overheid legt per gemeente een taakstelling op. Zo moet Middelburg in het eerste halfjaar van 2017 91 statushouders huisvesten. Tot nu toe heeft de gemeente er slechts 25 geplaatst. Dat komt volgens de wethouder doordat er te weinig geschikte woonruimte is. "Veel vluchtelingen zijn alleenstaand en deze kunnen wij niet in gezinswoningen plaatsen", zegt Dekker. "Het is dus altijd goed zoeken naar locaties waar alleenstaanden in kunnen trekken."