'Op hiv zit nog altijd een groot taboe' (video)

'Op hiv zit nog altijd een groot taboe' (video)
'Op hiv zit nog altijd een groot taboe' (video) © oz
'Hiv-patiënten moeten altijd medicijnen blijven gebruiken'

Behandeling

GOES - In het behandelcentrum van het ADRZ worden 162 mensen behandeld. Dat zijn vooral migranten en mannen die seks hebben met mannen. In Nederland worden zo'n 19.000 mensen behandeld tegen hiv, maar naar schatting ligt het aantal geïnfecteerde mensen op 23.000 mensen.

Onderzoek

Reina Foppen leeft al jaren met hiv en deed voor de Hiv Vereniging Nederland onderzoek naar de levenskwaliteit van mensen met hiv. De ziekte is niet te genezen, maar wel te behandelen. Uit het onderzoek bleek dat er prima te leven is met de ziekte, maar dat patiënten vooral problemen ondervinden van het stigma rondom het virus.

Geheim

Dat beaamt ook verpleegkundige Lia Hage. Zij spreekt veel Zeeuwse hiv-patiënten en merkt dat zij soms de enige is met wie patiënten over hun aandoening kunnen praten. "Het is vaak een geheim, maar ik kan mensen niet dwingen om er open over te zijn, maar het kan wel heel bevrijdend werken als je een familielid of goede vriend in vertrouwen neemt."

Verantwoording

"Je kan veel beter zeggen dat je leeft met kanker dan met hiv", vertelt Reina. "Als je zegt dat je kanker hebt, vindt iedereen je zielig en als je leeft met hiv, moet je meteen verantwoording afleggen. Dat is heel naar." Daarom kiezen mensen er volgens haar voor om het aan niemand te vertellen. "maar dat is voor je kwaliteit van leven niet bevorderend."

Bang

Het taboe op hiv is volgens Reina in dunbevolkte gebieden groter dan in steden als Amsterdam. "Daar ben je veel anoniemer." Ze weet ook dat er Zeeuwen zijn die zich buiten de provincie laten behandelen. "Die mensen zijn zo bang dat ze herkend worden in het ADRZ en wat dat betreft is Zeeland maar klein." Daarom kiezen mensen er soms voor om zich te laten behandelen in Tilburg of Rotterdam.