Zeeuwen voelen zich ongezonder dan ze zijn

© Omroep Zeeland / stock

Verschil

Het onderzoek is donderdag door het CBS gepubliceerd en is gebaseerd op een grote gezondheidsenquête onder iedereen van 19 jaar en ouder. Er blijkt in Zeeland een groter verschil te zijn tussen gevoel en daadwerkelijke ziekten dan elders. Op de ranglijst van Nederlanders die hun gezondheid matig tot slecht vinden staan de Zeeuwen op de vierde plaats van boven, ver boven het landelijk gemiddelde.  Maar op de ranglijst van Nederlanders met één of meer aandoeningen staan de Zeeuwen op de veertiende plaats, veel lager dan het landelijk gemiddelde.

Geen hypochonders

Met andere woorden: Zeeuwen met een aandoening zullen zichzelf sneller ongezond noemen dan andere Nederlanders. Van de Zeeuwen zegt bijna 27 procent dat hun gezondheid matig tot slecht is. Daaruit kan niet geconcludeerd worden dat Zeeuwen daarom hypochonders zijn en hun toestand overdrijven: het percentage Zeeuwen dat één of meer aandoeningen heeft ligt iets hoger, 32,8 procent.

Positiever

Met name in Gelderland denkt men positiever over de eigen gezondheid.  Daar staat men hoger op de ranglijst van Nederlanders die een of meer aandoeningen hebben en juist lager op de ranglijst van mensen die van zichzelf zeggen dat ze een matige of slechte gezondheid hebben. Ter vergelijking met Zeeland: het aandeel mensen dat hun gezondheid matig of slecht vinden is daar kleiner, namelijk 22,4 procent maar het aandeel mensen met daadwerkelijke één of meer langdurige aandoeningen juist hoger, 35,6 procent. 

Kaart

Het verschil tussen de de twee ranglijsten (tien rangposities voor Zeeland) wordt alleen overtroffen door inwoners van West-Brabant en Zuid-Oost-Brabant. Zie onderstaande kaart. Klik op een cirkel om de percentages te zien en de positie op de landelijke ranglijst.

Kaart Nederland over gezondheidsgevoel