Veers wandtapijt gestolen in Edinburgh (video)

Veers wandtapijt gestolen in Edinburgh (video)
Veers wandtapijt gestolen in Edinburgh (video) © Omroep Zeeland
Veers wandtapijt

Emotionele waarde

Het wandtapijt beeldt de verspreiding van Schotten over de aardbol uit. Het bestaat uit 305 panelen, dat in 34 verschillende landen werd gemaakt. Zes daarvan werden in Veere door 25 borduursters gemaakt. "Wij kunnen ons niet voorstellen wat je aan één van die panelen hebt. Het is ook niet veel waard. Er zit alleen veel emotionele waarde aan", vertelt Hanneke de Vroe, die de borduurdames tijdens het project begeleidde. 
Dolk
"Het voelt als een soort persoonlijke aanval. Met honderden mensen van over de hele wereld hebben we aan dit project gewerkt. Dat er nu eentje ontbreekt, voelt als een dolk in het project." De man die het tapijt heeft gestolen, is vanaf de achterkant gezien op beveiligingscamera's. "Ik vrees dat we het niet meer gaan zien, maar hopen dat de Schotse politie het toch nog vindt. Mocht dat niet zo zijn, dan zijn de dames in Veere vast bereid om het tapijt opnieuw te maken."

Handelsrelatie

De tentoonstelling is terug in Schotland nadat het een reis van twee jaar maakte door 34 landen. De tapijten uit Veere laten de relatie zien tussen de kerk in Veere en Schotland zien.