Strandje Hoofdplaat nog steeds vol onkruid (video)

Strandje Hoofdplaat nog steeds vol onkruid (video)
Strandje Hoofdplaat nog steeds vol onkruid (video) © oz
Nog steeds geen strandje voor Hoofdplaat

Verval

In 2003 bestond het Scheldedorp Hoofdplaat 225 jaar. Dit werd gevierd met onder andere de opening van het recreatiestrandje. Enkele jaren later raakte het strandje in verval. "De afgegraven grond van huisnummer 1 is op het strandje gegooid", zegt dorpsraadvoorzitter Vivian de Koster. "Hierdoor is er wildgroei ontstaan en is het strandje haar recreatiefunctie verloren."

Gedupeerd

De dorpsbewoners balen van de wildgroei op hun geliefde strandje. "Vroeger kwamen mensen hier graag om te picknicken", vertelt De Koster. "Maar dat gaat nu niet meer." Ook de toeristen zijn volgens haar de dupe. "Ze komen naar Hoofdplaat en verwachten een mooi strand, maar daarvoor moet je tegenwoordig helaas in Cadzand of Breskens zijn."
Dorpsraad
De dorpsraad maakt zich al jaren hard voor het strandje. Zo heeft de raad in 2014 een verzoek ingediend bij de gemeente om het strandje op te knappen. Ook is de dorpsraad op zoek naar sponsors om het proces te versnellen. "We hebben nu een sponsor bereid gevonden om geld te storten en een bedrag van de gemeente gekregen", vertelt projectleider Marty den Dekker, "maar we zijn pas op een vierde van het totaalbedrag." Voor de opknapbeurt is 100.000 euro nodig.
© oz
Vergunningen
Gemeente Sluis zegt bezig te zijn met een haalbaarheidsonderzoek. De moeilijkheid zit hem hierbij in de natuurwetgeving. Dit ligt bij de provincie en het wachten is op de juiste vergunningen.

Veiligheid

Eerder heeft de gemeente laten weten dat Hoofdplaat een Westerscheldestrand heeft en daarom onder de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat valt. Rijkswaterstaat zegt weer alleen te kijken naar de veiligheid en niet naar recreatie. De twee partijen zijn wel met elkaar in overleg, maar een opknapbeurt blijft vooralsnog uit.