Bas laat geen dode vogel liggen: 'Die poten zijn wel leuk' (video)

Bas laat geen dode vogel liggen: 'Die poten zijn wel leuk' (video)
Bas laat geen dode vogel liggen: 'Die poten zijn wel leuk' (video) © Omroep Zeeland
Verzamelaar prooiresten

Roofvogels

MIDDELBURG - De Maat is altijd al geïnteresseerd geweest in roofvogels. Toen hij hoorde dat het koppel in de toren zat, ging hij iedere dag even kijken of hij iets kon zien. Daar zag hij ook de resten van vogels die door de slechtvalken waren opgegeten. De Maat stelt de resten niet tentoon in een vitrine, maar stopt ze in een koelkast om ze later met de Roofvogelwerkgroep te onderzoeken op afkomst.

Interessant

De Maat vindt het vooral interessant om te zien wat de dieren op verschillende plekken zoal eten. "De slechtvalken die in Sas van Gent eten veel duiven omdat daar een graanopslag zit terwijl de valken die aan de kust van de Westerschelde zitten weer meer steltlopers eten", vertelt hij.
Bas de Maat aan het zoeken naar prooiresten
Bas de Maat aan het zoeken naar prooiresten © OZ
Zorgen
Hoewel het een goed teken is dat de roofvogels in de Lange Jan broeden, maakt De Maat zich wel zorgen om de dieren. "Tegen het klokgelui kunnen ze wel, daar raken ze aan gewend. Het is juist het onverwachte geluid zoals communicatie-apparatuur die wordt geïnstalleerd of vlaggen die op worden gehangen waardoor de broedperiode verstoord kan worden."