Zeemeermin strandt in Westenschouwen (video)

Zeemeermin strandt in Westenschouwen (video)
Zeemeermin strandt in Westenschouwen (video) © Omroep Zeeland
Vereniging Westenschouwens welvaren wil na 500 jaar de zeemeermin terug halen
Vereniging Westenschouwens welvaren wil na 500 jaar de zeemeermin terug halen © Omroep Zeeland

Vloek

WESTENSCHOUWEN - "Westenschouwen, 't zal je rouwen, dat je genomen hebt mijn vrouwe, Westenschouwen zal vergaan. Alleen de toren zal blijven staan!" Met deze woorden zou de man van een een zeemeermin vijfhonderd jaar geleden een vloek over Westenschouwen hebben uitgesproken. Vissers uit het dorp hadden zijn vrouw, een zeemeermin, gevangen. Om hen te straffen, zorgde de zeemeerman ervoor dat het dorp verloren ging.
Standbeeld
De vloek is 'uitgekomen': Westenschouwen is niet meer wat het ooit was. Het is nog een klein dorp. Toch wil de Vereniging Westenschouwens Welvaren - een soort dorpsraad - de zeemeermin in de herinnering houden met een standbeeld. Dat moet op de rotonde komen te staan bij de bekende Westenschouwse trap over het duin naar zee. 
Meermin Westenschouwen

Schenking

Daar is wel geld voor nodig. Stichting Renesse schenkt aan verschillende dorpen op Schouwen-Duiveland geld voor om een standbeeld van een dorpsheld. Zo staat er in Zierikzee een beeld van Pieter Mogge en in Kerkwerve een van Cornelia van Zijp-Bijlo. Dit jaar is Westenschouwen aan de beurt.

Niet echt bestaan

Alleen geeft de stichting geen geld voor het beeld van de zeemeermin. Er is namelijk nooit bewezen dat de zeemeermin echt heeft bestaan en dat is een van de voorwaarden. Stichting Renesse geeft Westenschouwen wel geld voor een beeld, maar dan van de historische figuren 'Kaatje en Kootje', die wel echt hebben bestaan.

Op de rotonde

De Vereniging Westenschouwens Welvaren vindt het belangrijk dat ook de zeemeermin een beeld krijgt. "De zeemeermin hoort bij Westenschouwen. Daarom willen we het neerzetten, als eerbetoon en ook wel een beetje om de vloek van de zeemeerman te ontkrachten," aldus verenigingslid Henk van Hoek. 

Steun

Om de actie te steunen, kunnen geïnteresseerden een kleine variant van het beeld kopen. In het najaar moet het geld bij elkaar zijn en het beeld op zijn sokkel staan.