Zorgen is dankbaar werk, maar er mag wat geld bij (video)

Massaro Siwabessy en Camiel Griep werken met plezier in de zorg
Massaro Siwabessy en Camiel Griep werken met plezier in de zorg © Omroep Zeeland

Mannen in een vrouwensector

VLISSINGEN - Ze werken allebei in de zorg, zijn man en hebben het er prima naar hun zin. Camiel Griep (27) en Massaro Siwabessy (19) laten tegen het stereotype in zien dat mannen zich prima staande houden in een door vrouwen gedomineerd werkveld. "Bij de instelling waar ik werk (Gors, red.) is ongeveer tachtig procent vrouw. Je merkt dat dat langzaam aan verandert", vertelt Griep. 

Redder van de zorgsector?

Mannen zouden weleens één van de oplossingen kunnen zijn om het tekort aan personeel in de zorg op te lossen. De zorgsector, ook in Zeeland, schreeuwt om meer mensen. Alleen al in onze provincie is het aantal vacatures in twee jaar tijd meer dan verdrievoudig. Naast het halen van personeel uit België, het omscholen van mensen uit andere sectoren of het inzetten van vluchtelingen die in ons land mogen blijven, valt er voor mannen nog wel een wereld te winnen.
Tekort zorgpersoneel int 4

Droombaan of niet

Waar Griep ooit dacht sportleraar te worden, begeleidt hij nu mensen met een beperking. "Deze mensen hebben op sommige gebieden wat meer hulp nodig dan anderen doelgroepen in de zorg. Het geeft een goed gevoel die hulp te kunnen bieden", vertelt hij. Datzelfde geldt voor Massaro Siwabessy. "Als je ziet wat je voor mensen kunt betekenen, dan is dat toch wel erg mooi", legt hij uit.

Werkdruk

Ondanks hun positieve ervaringen, merken beide heren in de praktijk de gevolgen van het tekort aan personeel:
Tekort zorgpersoneel int 5
Baangarantie
Anders dan Griep, wist Siwabessy al vrij vroeg dat hij de zorgsector in wilde gaan. "Vanaf kleins af aan weet ik dat ik dit wil. Ik zit in mijn laatste jaar van de opleiding verpleegkunde en werk nu al als bijbaan in de thuiszorg. Mooi toch?" Veel jongeren die kiezen voor een zorgopleiding, zijn tijdens of na hun opleiding verzekerd van werk. "Dat is wel fijn om te weten, zeker als ik straks ga kijken voor een eigen huisje", lacht Siwabessy.