Toekomst Zeeuwse pulskorvisserij ziet er somber uit

© Omroep Zeeland

In de problemen

BRUSSEL - Nu mogen 84 Nederlandse kotters nog voor de komende twee jaar met deze techniek vis vangen, waaronder vijftien Zeeuwse vissers. Ze kregen een tijdelijke ontheffing om onderzoek te doen naar de vistechniek. Maar die ontheffing loopt over twee jaar af en dan mogen er nog 22 Nederlandse vissers de pulskor gebruiken. 

Faillissement

Dat betekent dat een groot deel van de Zeeuwse vissers die nu met de pulskor vissen daarmee moeten gaan stoppen. Dat betekent voor veel van die Zeeuwse vissers dat dan een faillissement op de loer ligt.

Teleurgesteld

Tijdens het overleg donderdagmiddag van de EU-ministers van visserijzaken werd duidelijk dat een meerderheid van de ministers voorstander is van het beperken van de pulskorvisserij. Staatssecretaris Martijn van Dam reageert teleurgesteld na het overleg. "Ongerechtvaardigd. Voor Nederland is dit heel nadelig", aldus Van Dam.

Hoop

Daarmee is de hoop voor de Zeeuwse pulskorvissers nog niet helemaal vervlogen. Het Europees parlement neemt eind juni een definitief besluit over de toekomst van het elektrisch vissen in de EU. Tot die tijd kan er nog voor de pulskorvisserij gelobby't worden.
Concurrentie
Landen als Spanje en Frankrijk zijn bang dat hun vissers niet kunnen concurreren met de Nederlandse en Zeeuwse pulskorvissers. "Zij kunnen die investeringen niet betalen", zei Van Dam. De staatssecretaris vindt de pulstechniek heel innovatief en duurzaam en had van de Tweede Kamer opdracht gekregen om tegen inkrimping te stemmen.
© Omroep Zeeland

Investering

De helft van de Zeeuwse vissers heeft in het verleden fors geïnvesteerd in de nieuwe manier van vissen, mede op aandringen van natuurorganisaties. Die betoogden dat door de ouderwetse manier van vissen met sleepnetten de bodem teveel werd omgewoeld. Dat gebeurt met het pulskorvissen niet meer.

Goedkoper

Bij die techniek zweven de netten vlak boven de bodem en worden vissen met een stroomstootje in het net geholpen. Daarnaast is pulskorvissen een stuk goedkoper dan op de oude manier vissen doordat er veel minder brandstof verbruikt wordt. 

Belangen

De Zeeuwse afdeling van 50PLUS wil dat de provincie op zoek gaat naar manieren om de Zeeuwse vissers te helpen. Volgens de partij komen zowel de provincie als het kabinet onvoldoende op voor de belangen van de vissers.

Minister van visserij

De Zeeuwse visserijsector vindt al langer dat vooral de landelijke overheid te weinig doet voor de vissers. Het Bestuurlijk Platform Visserij pleit er daarom voor dat er in het nieuwe kabinet een aparte minister van visserij komt.