Minder belangstelling voor Japanse zwaarden dan verwacht

Minder belangstelling voor Japanse zwaarden dan verwacht
Minder belangstelling voor Japanse zwaarden dan verwacht © Omroep Zeeland
Japanse zwaarden 2

Niet verkocht

MIDDELBURG - Het totaalbedrag viel zo laag uit doordat er 21 zwaarden niet verkocht zijn. En onder de niet-verkochte zwaarden vielen nu juist ook veel van de hoogst getaxeerde exemplaren.

Te weinig animo

Zo was er voor een katana uit 1853 die getaxeerd was op 22.000 tot 26.000 euro te weinig animo. Het hoogste bod van 19.000 euro viel nog onder de vooraf gestelde ondergrens, waardoor het zwaard onverkocht bleef.

Doosjes en messen

In totaal gingen 89 kavels onder de hamer, naast zwaarden werden ook onder meer Japanse doosjes en messen geveild. Voor het Zeeuws Veilinghuis was het een bijzondere veiling, de bieders konden namelijk naast het bieden in de zaal ook via internet en telefonisch hun bod uitbrengen. 
Deze wakizashi leverde bij de veiling het hoogste bedrag op: 6.000 euro
Deze wakizashi leverde bij de veiling het hoogste bedrag op: 6.000 euro © Zeeuws Veilinghuis

Meest opgebracht

Het exemplaar dat voor het hoogste bedrag wegging was veilingitem nummer 13, een wakizashi, dat is een kort Japans zwaard. Daar werd uiteindelijk 6.000 euro op geboden. Dat was ook de ondergrens van de taxatie, de prijs van het korte zwaard was van tevoren ingeschat op 6.000 tot 8.000 euro.

Meest succesvol

Het meest succesvolle veilingitem, als het gaat om de opbrengst versus de taxatie, was nummer 59, een set zwaarden uit de Koto periode. Dat veiling-item was getaxeerd op 2.500 tot 3.500 en ging uiteindelijk voor 4.400 onder de hamer.
Afkomst
Het veilinghuis kon over de afkomst van de zwaarden weinig vertellen. Wat wel bekend is, is dat de collectie verzameld is door een Zeeuw. De identiteit van die verzamelaar wordt niet naar buiten gebracht.