'Jongerencentrum De Pit moet helft programmering schrappen'

© Podium De Pit, Terneuzen
ITEM Jongerencentrum De Pit

Enige podium

MIDDELBURG - De Pit draait op 40 vrijwilligers, die nu niet weten waar ze voor 2018 aan toe zijn. Penningmeester Peter van de Ven sloeg vrijdagmiddag alarm.Volgens hem is De Pit het enige poppodium in heel Zeeuws-Vlaanderen, en weten steeds meer jongeren uit de streek De Pit te vinden. Er zijn oefenruimtes voor bands en optredens van lokale , Nederlandse en Europese bands bands maar ook bijvoorbeeld avonden met pub-quizen. "Wij zijn het enige podium waar jongeren zulke kansen en begeleiding krijgen", schrijft De Pit in een brief aan de provincie. 
Doelgroep
Volgens Van de Ven zijn er meer podia in Zeeuws-Vlaanderen zoals Porgy en Bess, maar zijn die meer gericht op veertigers en vijftigers. "Pogy en Bess heeft veel jazz; daar komen jongeren niet op af. Wij bieden bijvoorbeeld ook een podium voor punk."
Onzekerheid
De Pit kreeg de 7500 euro subsidie altijd rechtstreeks van de provincie. "Maar door een herstructurering gaat dat geld nu eerst naar de gemeente Terneuzen. Die heeft nog steeds niet duidelijk gemaakt geen plan wat ze met ons willen", schetst Van de Ven. "We weten dus nog steeds niet waar we voor volgend jaar aan toe zijn en of we nog steeds 7500 euro krijgen. Dat geeft veel onzekerheid, omdat we eigenlijk een half jaar vooruit moeten kunnen plannen, met het boeken van bands bijvoorbeeld."
Kalashnikov 
Jongerencentrum De Pit aan de Korte Kerkstraat in Terneuzen ging in 2008 open. Het was destijds de opvolger van jongerencentrum Kalashnikov, dat zich concentreerde op rock- en heavy metal-muziek. Met de opening van De Pit wilde de gemeente Terneuzen een breder poppodium voor jongeren opzetten.