'Met een rode neus op mag je alles' (video)

'Met een rode neus op mag je alles' (video)
'Met een rode neus op mag je alles' (video) © oz
Contactclowns

Clownstechnieken

BRESKENS - De clowns halen alles uit de kast om in de belevingswereld te komen van mensen met een verstandelijke beperking of dementie. "Ik raak ze vaak zachtjes aan. Maar ook muziek en dans werken goed. Vooral bij ouderen blijft muziek goed hangen. Het maakt veel reacties los", zegt Lena.
Opleiding 
Om contactclown te worden, moet je een opleiding volgen. De opleiding van Liselotte en Lena in Utrecht bestaat uit drie onderdelen. "Je leert hoe je het beste het gedrag van de cliënten kunt observeren en hoe je muziek kunt inzetten bij het maken van contact", vertelt Liselotte. Tijdens de opleiding oefenen de deelnemers op elkaar. De opleiding wordt afgesloten met een stage in een zorginstelling. 

Bezoekjes


Liselotte en Lena werken hoofdzakelijk voor de medische kliniek Warmande in West Zeeuws-Vlaanderen maar worden ook ingehuurd door andere instellingen in Zeeland. De bezoekjes slaan aan en ze krijgen veel positieve reacties van familieleden. Liselotte heeft wel een idee waarom: "Met een rode neus op mag je alles. Wij kunnen ons hierdoor dommer voordoen dan we zijn en je ziet gewoon dat het werkt."
© oz

Momentopname

De verzorgers van de verpleegunit Boulevard in woonzorgcentrum Hooge Platen in Breskens beamen het succes. "Je ziet de twinkeling in de ogen van de ouderen als Liselotte en Lena hier zijn", zegt Natascha de Groote, een van de verzorgers. Het gaat volgens haar wel om een korte opleving: "Zodra de clowns de afdeling weer verlaten, zie je dat de cliënten direct terugkeren in hun eigen wereld."

Warm gevoel

Desondanks halen de clowns veel voldoening uit hun werk. Het warme gevoel en de dankbaarheid die ze ervoor terugkrijgt, vindt Nicole het mooiste van haar werk. Liselotte benadrukt dat het niet alleen maar leuk en grappig hoeft te zijn, maar dat er soms ook gehuild wordt. "Ook dat zijn emoties en daar krijg ik kippenvel van."