ZorgSaam teleurgesteld over verzanden samenwerking

ZorgSaam teleurgesteld over verzanden samenwerking
ZorgSaam teleurgesteld over verzanden samenwerking © Omroep Zeeland
© Omroep Zeeland

ADRZ koos voor Erasmus

TERNEUZEN - Ondanks grote druk van zorgverzekeraars en minister Schippers is er maar een beperkte samenwerking op een paar terreinen van de grond gekomen tussen de Zeeuwse ziekenhuizen. Op het gebied van acute hartzorg (dottercentrum in ZorgSaam), bestralingen en borstkankerzorg wordt nu samengewerkt. Verdere verkenningen zijn niet gedaan. Ziekenhuis ADRZ koos voor overname door het Erasmus MC en heeft daar organisatorisch de komende tijd de handen vol aan.

Operaties behouden

De bedoeling was om op meer terreinen samen te gaan werken. Bijvoorbeeld op het gebied van complexe specialistische behandelingen, zoals blaaskankeroperaties of het verwijderen van de maag bij maagkanker. Die operaties dreigen uit Zeeland te verdwijnen vanwege het kleine aantal gevallen in de twee ziekenhuizen. Samenwerking of uitruil van patiënten zouden die operaties in Zeeland kunnen behouden.

Nieuwe kwaliteiten ontwikkelen

René Smit: "Als ziekenhuizen samengaan en medici met elkaar nieuwe kwaliteiten weten te ontwikkelen, dan zijn patiënten graag bereid naar een Nederlands ziekenhuis te gaan. Dat hadden we kunnen doorzetten. Dat is de keuze die we vooralsnog niet kunnen waarmaken. Er had meer in gezeten. Dat doen we niet, dus gaan patiënten naar Brabant, Rotterdam en naar België."
© oz

Concurrentie terug?

De twee Zeeuwse ziekenhuizen hebben elkaar jarenlang beconcurreerd om de Zeeuwse patiënt. De omvang van de Zeeuwse bevolking is gering, de ziekenhuizen klein en beide stonden financieel op omvallen. Elke patiënt is er dan één. Onder druk van de zorgverzekeraar is enige vorm van samenwerking van de grond gekomen. Nu ziekenhuis ADRZ is overgenomen door het Erasmus en ZorgSaam de complexe zorg met Belgische ziekenhuizen moet organiseren, ligt de concurrentiestrijd weer op loer.

Kiezen

"Belangrijk is, dat we die voorzieningen (de oncologische zorg, de borstkankerzorg en het dottercentrum) hier houden en van goede kwaliteit", zegt directeur René Smit. "En voor het overige zijn we twee concurrerende ziekenhuizen en hebben de Zeeuwen wat te kiezen. Terneuzen ligt per slot net zo ver van Middelburg, als Goes."