Greetje Kauffeld komt naar Zeeland Jazz

Greetje Kauffeld komt naar Zeeland Jazz
Greetje Kauffeld komt naar Zeeland Jazz © Jurjen Donkers

Greetje Kauffeld en DIG d'DIZ in VPRO's Vrije Geluiden

OOST-SOUBURG - Jeugd
De als Greetje Kloet geboren Rotterdamse bracht haar jeugd door in Vlissingen en Middelburg. In 1953 behaalde ze de eerste prijs op een talentenjacht in het Vlissingse Concertgebouw. Als artieste koos ze de achternaam van haar moeder.

Skymasters


Greetje Kauffeld begon haar professionele carrière eind jaren vijftig als zangeres bij het bekende Nederlandse radio-orkest The Skymasters. In 1961 vertegenwoordigde ze Nederland op het Eurovisie Songfestival met het liedje Wat Een Dag.

Grande Dame

Kauffeld bouwde een naam op in binnen- en buitenland als 'grande dame' van de Nederlandse jazz en staat nog steeds op het podium. Ze werkte onder meer samen met Toots Thielemans, de Duitse bigbandleider Kurt Edelhagen en de Amerikaans bassist Ray Brown. Ook maakte ze diverse opnames met de Zeeuwse saxofonist Jan Menu. In 2014 ontving ze de Edison Jazz Oeuvre Prijs Nationaal.

Samenvoeging

Festival ZeelandJazz is een samenvoeging van de vroegere jazzfestival van Middelburg en Terneuzen en bestaat in deze vorm sinds 2016. Het festival besteedt in zijn programmering aandacht aan jazzmuziek in al haar vormen. Het wordt dit jaar gehouden van 9 tot en met 18 juni, het eerste weekend in Terneuzen, het tweede weekend in Middelburg.