HZ-studenten: Nieuw ontwerp voor brug Marokko (video)

HZ-studenten: Nieuw ontwerp voor brug Marokko (video)
HZ-studenten: Nieuw ontwerp voor brug Marokko (video) © OZ
Brug in Marokko

Niet naar school

VLISSINGEN - Het dorp Kasbat Tizguine heeft ieder jaar te maken met periodes van hevige regenval. De rivier overstroomt dan, waardoor de andere kant van de rivier maandenlang niet te bereiken is. Het gevolg is dat kinderen in die periode niet naar hun school kunnen die aan de overkant staat. Een voetgangersbrug over het smalste gedeelte van de rivier kan hun probleem oplossen.

Makkelijker

De brug moet 32 meter rivier overspannen en er ook voor zorgen dat een bezoek aan het ziekenhuis in de nattere tijden mogelijk is. "Er was in het dorp een vrouw die tijdens haar bevalling complicaties kreeg en uiteindelijk met een helikopter moest worden opgehaald. Met onze brug wordt het veel makkelijker om aan de andere kant te komen", vertelt HZ-student Matthew Halley.
© OZ

Nieuwe inzichten

Tijdens hun verblijf in Marokko hebben de leerlingen een uitgebreid bodemonderzoek uitgevoerd. "Toen kwamen we erachter dat de tuibrug die wij eerst bedacht hadden, niet zou kunnen, omdat de grond te hard is om de tuien in vast te maken", zegt medestudent Carlos Mestre del Pino. "Er moet dus een andere brug komen, die beter bij de omstandigheden daar past".

Nog geld nodig

Matthew legt uit: "We maken nu twee ontwerpen en welke we uiteindelijk kiezen, is afhankelijk van de kosten. We kiezen natuurlijk het goedkoopste ontwerp dat wel aan alle regels voldoet." De studenten haalden eerder al geld op om het project te realiseren, maar volgens Carlos er is meer geld nodig om de brug te kunnen bouwen. "De brug kost ongeveer 40.000 euro. We hebben nu nog zo'n 20.000 euro nodig om hem helemaal af te krijgen". De definitieve brug zal gebouwd worden door een lokaal bedrijf.
© OZ

Sponsoring

Via nobridgetoofar.org kan iedereen een donatie doen. De heren hopen op een goede opbrengst, want de mensen in het Marokkaanse dorp zouden ontzettend geholpen zijn met de brug. "Ze zijn ons nu al zo dankbaar. Toen we daar waren, kwamen schoolkinderen die twee kilometer verderop woonden thee en wat lekkers brengen om ons te bedanken. Het was een fantastische ervaring", besluit Matthew.