Herdenking Kapelle krijgt extra dimensie (video)

Herdenking Kapelle krijgt extra dimensie (video)
Herdenking Kapelle krijgt extra dimensie (video) © OZ
Herdenking Kapelle 1

Herdenking

KAPELLE - De militairen die begraven liggen op het Franse ereveld in Kapelle worden vandaag herdacht. Het gaat om 228 mensen die zijn omgekomen aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De herdenking vindt plaats sinds 1950 en wordt dus voor de 67ste keer georganiseerd.
Druk, druk, druk
Voor Andries Looijen zijn het drukke weken geweest. Hij is eigenaar van het Oorlogsmuseum Vitality in Kapelle en in de aanloop naar het evenement Toujours Kapelle heeft hij verschillende exposities op het dorp georganiseerd. In de laatste week is er snel nog een tent opgezet bij zijn museum. 
Peugeot
Maar genieten van werk kan Looijen ook al. Hij heeft een oude Peugeot op de kop getikt van het type waarin het Franse 271e Régiment d' Infanterie reed tijdens het begin van de oorlog in Zeeland. Looijen heeft de auto de laatste maanden helemaal opgeknapt, zodat die eruit ziet als nieuw. Het is het pronkstuk van zijn museum dit jaar.   
Herdenking Kapelle 2

Dubbel clutchen

Niet alleen Zuid-Beveland is druk met Toujours Kapelle, Mario Maas van het Oorlogsmuseum Gdynia in Axel sleutelt tot op het laatste moment aan zijn militaire voertuigen. Die moeten allemaal tijdig door de tunnel naar Kapelle. "Het moeilijkste voor de meeste chauffeurs is het dubbel clutchen," zegt Maas. Na een niet begrijpende blik van de verslaggever legt hij uit dat bij oude voertuigen de koppeling twee keer moet worden ingetrapt om te kunnen schakelen. Maas is er zeker van dat hij de klus zeker gaat klaren samen met andere vrijwilligers die zijn aangesloten bij Keep them Rolling.
Oorlogsspullen die tijdens Toujours Kapelle worden tentoongesteld.
Oorlogsspullen die tijdens Toujours Kapelle worden tentoongesteld. © OZ