Ouderen leren opnieuw fietsen in Koudekerke (video)

Ouderen leren opnieuw fietsen in Koudekerke (video)
Ouderen leren opnieuw fietsen in Koudekerke (video) © oz
valpreventie

Langer mobiel

KOUDEKERKE - Mensen worden steeds ouder, voelen zich fitter en blijven langer mobiel. Dat is goed nieuws, maar het heeft ook een keerzijde. Steeds vaker zitten ouderen bij de Eerste Hulp. Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat 86 procent van de verplaatsingsongevallen bij ouderen gebeurt tijdens activiteiten als fietsen en lopen. Daarom hebben Stichting Welzijn Veere en Paramedisch Centrum In Balans Koudekerke besloten de cursus te geven.

Fietsongevallen terugdringen

Het doel van de cursus is het terugdringen van het aantal fietsongevallen onder senioren. Volgens Marja Henderikx, een van de organisatoren, is de cursus een grote meerwaarde voor de ouderen. "Het blijk dat heel veel senioren onzeker zijn op de fiets en daardoor minder gaan fietsen", vertelt ze. "Door deze cursus geven we de mensen weer wat moed en zorgen we ervoor dat ze sneller op de fiets stappen." 
© oz
Theorie en praktijk
De cursus bestaat uit twee dagdelen. Het eerste dagdeel staat volledig in het teken van de theorie. De cursisten leren waarom er zoveel verkeersongelukken gebeuren tijdens het fietsen en hoe ze deze ongelukken kunnen verkleinen. Dit deel van de cursus hebben de deelnemers vorige week al gehad. Vandaag hebben ze de theorie in praktijk gebracht. Zo hebben de cursisten verschillende parcours gereden en veilig leren op- en afstappen. 

Nuttig

De deelnemers zijn blij met de cursus en zien het nut ervan in. "Ik was niet stabiel genoeg op mijn fiets", zegt een van de cursisten, "maar nu met deze cursus voel ik me een stuk zekerder." De cursus is voorlopig afgelopen, maar bij genoeg belangstelling zal er in in juni een tweede cursus plaatsvinden.