ADRZ leidt extra verpleegkundigen op vanwege tekort (video)

ADRZ leidt extra verpleegkundigen op vanwege tekort (video)
ADRZ leidt extra verpleegkundigen op vanwege tekort (video) © Omroep Zeeland
Krapte verpleegkundigen online 1

Spoedeisende hulp

GOES - Op de spoedeisende hulp, bijvoorbeeld, worden nu dertien verpleegkundigen opgeleid, normaal zijn dat er zeven. Voor de afdeling is het extra aantal verpleegkundigen in opleiding een zwaardere belasting. Op elke drie medewerkers staat één verpleegkundige in opleiding. "Het is wel een extra inspanning, maar we weten dat we het nu moeten doen", zegt afdelingshoofd Wim Goudswaard. "Anders kunnen we later helemaal geen begeleiding meer geven en zijn we nog verder van huis."

Overstap

Linda Koster werkte eerder als verpleegkundige op de acute opname, nu zit ze aan het einde van haar tweejarige opleiding op de spoedeisende hulp. Ze leert onder meer hartfilmpjes aflezen (en snel ingrijpen als dat nodig is) en gipsen. "Het is ontzettend leuk om te doen, iets wat je normaal gesproken helemaal niet doet op andere afdelingen. Dus dit is echt wat nieuws."
ADRZ verpleegkundige in opleiding
ADRZ verpleegkundige in opleiding © Omroep Zeeland
Vergrijzing
De vraag naar zorgpersoneel is sterk toegenomen door de vergrijzing. Er gaan meer verpleegkundigen met pensioen. Daarnaast kiezen oudere verpleegkundigen regelmatig voor een minder zware baan, met minder piekbelasting, bijvoorbeeld in de gespecialiseerde thuiszorg.

Zelf opleiden
Het ziekenhuis leidt de meer dan 120 medewerkers op bij 23 afdelingen, zoals de spoedeisende hulp, hartbewaking, intensive care, kindergeneeskunde, geriatrie en oncologie. Het gaat om gespecialiseerde verpleegkundigen, operatieassistenten, doktersassistenten, laboranten en echoscopisten. Alle opleidingen zijn door het College Zorg Opleidingen positief beoordeeld.

ZorgSaam

Behalve in het ADRZ, kampt ziekenhuis ZorgSaam ook met krapte. Dat ziekenhuis heeft de laatste jaren vanwege financiële problemen moeten besparen op opleidingen. ZorgSaam hoopt het tekort nu op te lossen door personeel uit Vlaanderen aan te trekken.