Honderdplussers doen het goed in Zeeland (video)

Honderdplussers doen het goed in Zeeland (video)
Honderdplussers doen het goed in Zeeland (video) © OZ
benauwde-dag-ZNO170517OY

Betrekkelijk

OOST-SOUBURG - De vele honderdjarigen in Zeeland hoeven niet per se het bewijs te zijn dat het leven hier veel gezonder is dan in andere delen van Nederland. Onze provincie vergrijst en het aandeel van oudere mensen in de totale bevolking is daarom sowieso wat hoger.

Eeuwlingenboom

Het CBS signaleert in Nederland een verdubbeling van de mensen die de honderd kaarsjes mochten uitblazen ten opzichte van twintig jaar geleden. Het aantal zal de komende jaren ook nog verder stijgen. Er was namelijk kort na de Eerste Wereldoorlog, dus vanaf 1919, een babyboom. Vanaf 2019 wordt daarom een kleine eeuwelingenboom verwacht.

Grafiek: honderdjarigen in Nederland

Middellandse Zee

Het mooie Zeeuwse cijfer van 24,6 eeuwelingen op iedere 100.000 inwoners is voor Nederland weliswaar de top, maar voor Europese begrippen is het nog bescheiden. Het CBS heeft ook de honderdplus-cijfers gepubliceerd van heel Europa. Daaruit blijkt Zeeland maar iets hoger scoort dan het Verenigd Koninkrijk, met 22,4 honderdplussers. Alle Europese landen aan de Middellandse Zee doen het nog véél beter: Frankrijk heeft 36,8 honderdplussers en Griekenland zelfs 56,5 honderdplussers per 100.000 inwoners.