'Honderdjarigen hebben vooral moed nodig'

Een van de 100-jarigen is Pieternelle Hubrechsen uit Middelburg
Een van de 100-jarigen is Pieternelle Hubrechsen uit Middelburg © Omroep Zeeland

100-plus

OOST-SOUBURG - Op 1 januari 2017 telde Zeeland 94 inwoners die de 100 hebben bereikt of ouder zijn. Bij zorginstelling SVRZ viel het de medewerkers al eerder op dat Zeeland veel eeuwlingen telt. Het bestuur van de zorgorganisatie geeft iedere cliënt die 100 jaar of ouder wordt een cadeautje op de verjaardag.

Forse stijging

Het viel Davitse op dat dit in 2017 al dertien keer is gebeurd tegen negentien keer over heel 2016. SVRZ rekent erop dat ze dit jaar 27 bewoners mogen feliciteren met hun 100e verjaardag of ouder.

Vrouwen vs. mannen

Van de 27 bewoners die dit jaar 100 jaar worden, zijn er 23 vrouw en slechts vier man. Daarnaast springt Veere er uit in vergelijking met locaties in de rest van Zeeland. Maar een verklaring daarvoor heeft Davitse niet.  

Eenzaamheid

Zodra een cliënt van SVRZ honderd jaar wordt, krijgt hij of zij een gedichtenbundel cadeau van de Japanse schrijfster Toyo Shibata. Zij is op haar 92e gestart met het schrijven van gedichten en bracht een bundel uit op haar 99e verjaadag. Volgens Davitse geeft de gedichtenbundel de eeuwelingen moed, vanwege de positieve realistische gedichten. Die moed hebben ze nodig volgens haar, omdat eeuwelingen op deze leeftijd al veel mensen uit hun omgeving verloren hebben en zich vaak eenzaam voelen en moeite hebben om nog iets uit hun dag te halen: 
Item benauwde dag