Opnieuw 4,5 miljoen provinciegeld naar Thermphos

Opnieuw 4,5 miljoen provinciegeld naar Thermphos
Opnieuw 4,5 miljoen provinciegeld naar Thermphos © Omroep Zeeland
Thermphos (archief)
Thermphos (archief) © OZ

Vervuild

MIDDELBURG - Het terrein van Thermphos is ernstig vervuild met fosfor. Dat moet zeven dagen in de week 24 uur per dag onder controle worden gehouden door de brandweer. De kosten daarvoor bedragen 700.000 euro per maand. Het extra geld is nodig omdat de sanering van Thermphos veel langer duurt dan verwacht.

Deadline

Het was de bedoeling dat het fabrieksterrein in mei vorig jaar al was schoongemaakt. Toen die deadline niet werd gehaald, is die verschoven naar december 2016. Maar in oktober bleek dat het geld grotendeels op was. Nu is het de bedoeling dat het licht ontvlambare fosforslib in 2018 is opgeruimd.

Miljoenen

Sinds november vorig jaar had de provincie al 3,6 miljoen euro extra uitgetrokken voor de veiligheid van Thermphos. Het dagelijks provinciebestuur heeft woensdag een brief naar Provinciale Staten gestuurd met het voorstel om nu opnieuw 4,5 miljoen euro uit te trekken. Daarmee komt het totaalbedrag uit op 8,1 miljoen euro. Het is de bedoeling om het extra geld uit de algemene reserve van de provincie te halen. 

Slopen

Voor het saneren van fosforfabriek Thermphos is verder nog eens een bedrag van tussen de 91,5 en 134,6 miljoen euro nodig. Van dat geld moet het ovenhuis van de fabriek worden gesloopt en ook de zwaar vervuilde bodem moet worden schoongemaakt. Dat is op zijn vroegst pas in 2020 klaar, maar dan moet alles meezitten. De provincie vindt dat Zeeland Seaports, het Rijk en Europa voor die kosten moeten opdraaien.

Besluit

Vrijdag wordt daarover gesproken in een commissievergadering. Op 9 juni nemen Provinciale Staten een definitief besluit.