Kwart jongeren keert terug naar Zeeland

Kwart jongeren keert terug naar Zeeland
Kwart jongeren keert terug naar Zeeland © OZ
Cijfers ZPB terugkerende jongeren
Cijfers ZPB terugkerende jongeren © OZ

Buiten de provincie

MIDDELBURG - Jaarlijks verlaten veel jongvolwassenen Zeeland vanwege studie of werk. In 2015 zijn er 3.500 jongeren buiten de provincie gaan wonen. Die trend houdt aan. Één op de acht ondervraagde jongeren tussen de 21 en 23 jaar is van plan om de komende twee jaar uit Zeeland weg te gaan. 

Dezelfde wijk

Binnen zes jaar keert een kwart van de jongeren weer terug. De voornaamste reden voor deze terugkeer is familie en vrienden die nog in Zeeland wonen. Vandaar dat ook veel jongeren kiezen voor een plekje in de wijk waar ze zijn opgegroeid. Grote steden, zoals Middelburg, vallen ook in de smaak. 

Kansen op de arbeidsmarkt

Hoewel een deel terugkomt, blijft het merendeel van de vertrokken jongeren weg. De kansen op de arbeidsmarkt vergroten en het aanbod van hoger onderwijs verbreden zou volgens het onderzoeksbureau kunnen bijdragen om Zeeuwse jongeren in Zeeland te houden.
Terugkerende jongeren op kaart
Terugkerende jongeren op kaart © Zeeuws Plan Bureau

Jeugdmonitor Zeeland

Het ZB Planbureau houdt deze gegevens bij met de Jeugmonitor Zeeland. In 2016 zijn hiervoor de meningen van Zeeuwse jongeren tussen de 21 en 23 jarigen voor de vierde keer gepeild. Omdat het meerendeel van de weggetrokken jongeren wegblijft, raadt het ZB Planbureau aan om de terugkomst van jongvolwassen te stimuleren door kansen op de Zeeuwse arbeidsmarkt te vergroten en het aanbod aan hoger onderwijs in de provincie te verbreden.