Internetfraude? Vooral de Zeeuwen laten het erbij zitten

© OZ

Ladder

OOST-SOUBURG - Iets meer dan honderd Zeeuwen die bedrogen uit zijn gekomen bij hun internetaanschaf hebben op de oproep van de omroepen gereageerd. In veruit de meest gevallen werd het product helemaal niet geleverd. Een mevrouw in Vlissingen kocht een ladder: "Geld overgemaakt, maar nog steeds niets ontvangen. Als ik belde werd gezegd dat de bestelling verlaat was maar dat het eraan kwam. Na één jaar wilde ik mijn geld terug, nooit gekregen." Ze heeft wel aangifte gedaan bij de politie, maar nooit meer wat gehoord.

Aangifte

Het al of niet aangifte doen hangt ook samen met de hoogte van het bedrag: wie voor minder dan 100 euro iets heeft gekocht laat het er veel vaker bij zitten dan mensen die meer dan 200 euro hebben afgerekend. Toch zijn de Zeeuwse online-bestellingen gemiddeld even duur geweest als die in de rest van Nederland.

Graphic aangiftebereidheid

Ervaringen

De lage aangiftebereidheid kan ook samenhangen met slechte ervaringen. Want de Zeeuwen die aan het onderzoek hebben deelgenomen, hebben van alle Nederlanders ook het vaakst slechte ervaringen met een aangifte bij de politie. "Ze hebben er niets meer mee gedaan", zei 39,6 procent van de respondenten, het hoogste percentage van Nederland.

Stoeltjes

Een grootvader uit Zeeuws-Vlaanderen die voor zijn kleindochter twee stoeltjes had willen ontvangen: "Ik vind dat de politie er zich gemakkelijk van afmaakt. Ik denk dat er héél veel mensen aangifte moeten doen voordat het apparaat in werking wordt gezet. Het was maar 160 euro maar voor veel mensen is het een enorm bedrag en daarbij komt dat mijn kleindochter geen stoel kreeg voor haar verjaardag. Hoe kan je mensen zoiets aandoen."

Graphic afhandeling door politie

Marktplaats
Net als in de rest van Nederland keert ook in Zeeland de website Marktplaats.nl het vaakst terug als het gaat om foute aankopen. Maar in Zeeland met 39,6 procent wel het minste van het land. In Noord-Holland het meest: 71,6 procent. Daarmee is niet gezegd dat Marktplaats onbetrouwbaarder zou zijn dan andere websites: Marktplaats wordt ook vaker dan andere sites gebruikt om iets te kopen. Hoe de verhoudingen exact liggen kan op basis van dit onderzoek niet worden vastgesteld.

Herhaling

Wat pleit voor de Zeeuwen is dat ze (kennelijk) van hun slechte ervaringen leren. Ze vallen van alle Nederlanders het minst in herhaling. Dat wil zeggen: het hoogste percentage internetkopers die het in de afgelopen drie jaar bij één kwalijk geval liet, vind je in Zeeland, namelijk 83 procent. Slechts vier procent van de Zeeuwen is zelfs vier keer of vaker het slachtoffer. Bij de Friezen is twintig procent van degenen die aan de enquête deelnamen vier keer of vaker de dupe geweest.

Speelgoed

Een mevrouw in Zuid-Beveland: "Ik kreeg kapot speelgoed geleverd. En een andere keer waren onderdelen van het speelgoed niet mee opgestuurd. En ik ontving kleding die gekrompen was in de droger." Een meneer op Walcheren: "Een muurafhouder voor een ladder besteld vanaf een website die achteraf in Amerika bleek te zijn gevestigd. Wel een wat algemene betalingsbevestiging maar verder geen contact meer mee te krijgen en nog niks ontvangen. Daarvoor, ook dit jaar, via Marktplaats een telefoon gekocht, betaald en nooit gekregen. Op een vraag over de advertentie werd vooraf aan de koop wel gereageerd maar daarna werd het doodstil."

Graphic Hoe vaak benadeeld?

Kleding

Nummer één op de lijst van producten met betaal/leveringsproblemen staat kleding & accessoires zoals schoenen. Een meneer in Zuid-Beveland: "Schoenen besteld maar neppe ontvangen. Contact alleen per mail mogelijk. We kregen alleen de respons dat we tevreden moeten zijn met de aankoop." Een meneer op Walcheren: "T-shirt besteld in China. Track and trace tot op Schiphol. Daar verdwenen." Een mevrouw, ook op Walcheren: "Via E-bay een trui besteld bij een leverancier uit Australië. Betaald maar trui nooit ontvangen. Helaas te laat met starten geschil, dus geld nooit terug ontvangen." 

Telefoon

Op de tweede plaats komen de telefoons. De ervaring van een Zuid-Bevelander: "Ik had een mooie telefoon gezien en die wou ik ook kopen. Ik vond 200 euro wel een goede prijs maar ik moest 100 euro alvast betalen en als ik de telefoon had gekregen de resterende 100. Het leek mij redelijk en zodoende heb ik dat geld overgemaakt. Die man had ook een profiel op Facebook met een leuk gezin met kinderen en ik dacht: het zit wel goed. Maar toen ik het geld had overgemaakt zei die man dat zijn vrouw het niet goed vond, ze vertrouwde het niet en moest ik de nog resterende honderd euro betalen en dan pas kreeg ik de telefoon. Dat wilde ik niet en ik vroeg mijn geld terug. Daarna kon ik ze niet meer bereiken. Ik heb aangifte gedaan via internet bij de politie, maar nooit meer iets van gehoord."