Oude Rotterdamse treinenfabriek komt naar Goes

Treinenfabriek
Treinenfabriek © OZ

Uniek

GOES - Het gebouw is 87 meter lang, 35 meter breed en 16 meter hoog en staat nu nog aan de Kleiweg in Rotterdam. Daar wordt het de komende weken gedemonteerd en de onderdelen worden naar Goes verhuisd. Daar begint over twee jaar de herbouw van de fabriekshal. Volgens Maykel Kastelijn van de SGB gaat het om een unieke operatie: "Voor zover ik weet is er nog nooit zo'n groot historisch gebouw in Nederland afgebroken en op een andere plaats herbouwd."
Oude Rotterdamse treinenfabriek komt naar Goes
Oude Rotterdamse treinenfabriek komt naar Goes © Omroep Zeeland

Treinenfabrikant

De fabriekshal is in 1916 gebouwd door de toenmalige treinenfabrikant Alan. Die heeft het gebouw in 1950 verkocht aan het Rotterdamse openbaar vervoerbedrijf RET, dat de hal als werkplaats gebruikte. De RET gaat een nieuwe werkplaats bouwen en daarom worden de oude gebouwen afgebroken.

Museum

Met de aankoop van de fabriekshal gaat een lang gekoesterde wens van de SGB in vervulling. De SGB was al vijftien jaar op zoek naar een gebouw dat kan dienen als museum voor de gerestaureerde treinen in Goes. De fabriekshal die nu is gekocht, past volgens de SGB precies op het terrein. Bovendien kan het gebouw over het perron heen worden gebouwd, zodat de Stoomtrein Goes Borsele ook bij slecht weer een leuk dagje uit kan bieden. 

250.000 euro

De fabriekshal heeft rond de 250.000 euro gekost. De SGB heeft bij de aankoop hulp gekregen van het Mondriaanfonds. Het is de bedoeling dat het publiek over vier of vijf jaar gebruik kan maken van de fabriekshal.