Zeeuwen zijn erg gelukkig, behalve in Sluis

Wandelaar steekt op de Veersedam bij Vrouwenpolder zijn duim op
Wandelaar steekt op de Veersedam bij Vrouwenpolder zijn duim op © Ria Brasser uit Oost-Souburg

Wel of niet gelukkig?

OOST-SOUBURG - De stichting heeft aan inwoners van 389 Nederlandse gemeenten onder meer gevraagd of ze zich wel of niet gelukkig voelen. Van de inwoners van Schouwen-Duiveland zegt 91 procent gelukkig te zijn. Na Schouwen-Duiveland zijn de gemeenten Borsele en Tholen het gelukkigst, met allebei 90 procent.

Gemiddelde

Twaalf van de dertien gemeenten scoren op of boven het gemiddelde. Goes, Hulst, Kapelle, Noord-Beveland en Veere hebben 89 procent gelukkige inwoners. In Terneuzen is dat percentage 88. Middelburg, Vlissingen en Reimerswaal zitten met 87 procent precies op het landelijke gemiddelde. Alleen de gemeente Sluis zit daar met 85 procent gelukkige inwoners net onder.

Laagste percentage

Met het landelijke gemiddelde van 87 procent staat Nederland wereldwijd op de zesde plaats op de lijst van gelukkigste landen. Landelijk is Hellendoorn gemeente waar geluk het gewoonst is, 94 procent van de inwoners is daar gelukkig. De gemeente Rotterdam heeft het laagste percentage gelukkige mensen, 82 procent zegt daar gelukkig te zijn. 

Geluksfactoren

Uit het onderzoek van de Stichting Atlas voor Gemeenten blijkt verder dat vooral betaald of vrijwillig werken, het zien van vrienden en gezondheid belangrijke geluksfactoren zijn. Ook valt op dat inwoners van de vier grote steden vaak minder genietend door het leven gaan dan bewoners van kleinere gemeenten.

Minste werkloosheid

In dat perspectief is het vrij logisch dat Zeeland hoge gelukspercentages kent. Onze provincie bevat namelijk geen grote steden en Zeeland is bovendien de provincie met de minste werkloosheid.