'Mijn hulphond wordt nog steeds geweigerd' (video)

'Mijn hulphond wordt nog steeds geweigerd' (video)
'Mijn hulphond wordt nog steeds geweigerd' (video) © Omroep Zeeland
Hulphond niet welkom

Chique modezaak

VLISSINGEN - Vorig jaar kwamen 123 meldingen binnen bij de Stichting Gebruikers Assistentiehonden van mensen die geweigerd werden met hun hulphond. Het verbaast Ester niet. "Ik heb het idee dat veel mensen nog niets van de nieuwe wet weten. Ik ben een keer geweigerd met mijn hond in een wat chique modezaak in Goes. En ook toen ik met vrienden een restaurant binnenliep, kwam de bediening meteen op me af. We waren niet welkom om daar te eten."
VN-verdrag
Sinds vorig jaar juni is in Nederland het VN-verdrag van kracht dat stelt dat alle openbare ruimten voor iedereen met een handicap ten alle tijden toegankelijk moet zijn. Ook assistentiehonden vallen daar onder, want het weigeren van de hond is indirect het weigeren van de persoon, die daardoor namelijk minder zelfvoorzienend wordt. 
© Omroep Zeeland

Horecagelegenheden

Het gaat om openbare ruimten zoals hotels, restaurants, scholen en winkels. Vooral personeel van horecagelegenheden doet soms moeilijk, maar ook die moet hulphonden binnenlaten met uitzondering van ruimten waar eten en drinken wordt bereid.

Deurtje verder

Ester Westrate voelt zich gesterkt door de wet, al trekt ze haar grenzen. "Ik probeer eerst rustig uit te leggen dat ze Bobby en mij niet mogen weigeren. Maar als ze moeilijk blijven doen, stop ik de discussie. Dan ga ik liever een deurtje verder."