Minder misdrijven in Zeeland, veiligste gemeente is Borsele

© Politie Zeeland - West-Brabant

Daling

OOST-SOUBURG - Het AD vraagt ieder jaar de aangiftecijfers op van alle politiekorpsen en deelt die data in naar de gemeenten. Net als in Zeeland is ook de landelijke tendens dat het aantal aangiftes daalt: in het hele land daalde het aantal aangiftes met 8 procent.

Minste aangiftes

De Zeeuwse gemeente met de minste aangiftes naar het inwoneraantal is Borsele. Een jaar eerder was dat nog de gemeente Kapelle. In Borsele viel in 2016 vooral het lagere aantal aangiftes van vernielingen, mishandelingen en woninginbraken flink lager uit dan het jaar ervoor.

Mishandelingen, vernielingen en bedreigingen

In de ranglijst van alle Nederlandse gemeenten staat Noord-Beveland op de hoogste plek, met de notering op de dertigste plaats. Het jaar ervoor stond die gemeente nog op nummer 188. Vooral het aantal mishandelingen, vernielingen en bedreigingen nam flink toe ten opzichte van 2015.

Minder inbraken Vlissingen

In 2015 was Vlissingen de hoogst genoteerde gemeente op de lijst, toen stond de gemeente nog op nummer 26. Dit keer staat Vlissingen een stuk lager, op nummer 113. Vooral het aantal aangiftes van woninginbraken is fors gedaald. Ook het aantal aangiftes van mishandeling, bedreiging en vernieling was daar in 2016 een stuk minder dan het jaar ervoor.
Inbreker probeert binnen te komen
Inbreker probeert binnen te komen © OZ

Meeste aangiftes

Over de hele provincie bekeken kwamen er vorig jaar bij de politie de meeste aangiftes binnen van vernieling (41 procent), net als in 2015 (38 procent). Daarop volgen voor het jaar 2016 mishandeling (16 procent) en woninginbraak (13 procent). Het jaar ervoor was de volgorde nog andersom: woninginbraak (17 procent) en mishandeling (16 procent).

Veiligste gemeente

De veiligste gemeente van Zeeland, Borsele, staat op nummer 374 van de 386 gemeenten. De veiligste gemeente van heel Nederland is Tubbergen in het noorden van Twente. De gemeente met de meeste aangiftes is - hoe kan het ook anders - Amsterdam.

Ranglijst

Na Noord-Beveland op nummer dertig in de ranglijst volgen Goes (64), Terneuzen (96), Vlissingen (113), Middelburg (119), Schouwen-Duiveland (150), Hulst (202), Veere (238), Sluis (273), Tholen (300) Reimerswaal (326), Kapelle (363) en dus Borsele (374).
Het aantal aangiftes in Zeeuwse gemeenten in kaart
Het aantal aangiftes in Zeeuwse gemeenten in kaart © Misdaadmeter AD

Meest gestegen

Noord-Beveland is ook de gemeente die het meest is gestegen op de lijst, die gemeente ging 158 plaatsen omhoog in de lijst. Daarna volgt de gemeente Terneuzen, die steeg met vijftig plaatsen van nummer 96 naar 146. Tholen steeg van nummer 300 naar 340 en is dus met een stijging van veertig plaatsen de derde Zeeuwse stijger op de lijst.

Grootste daler

De grootste daler op de lijst is Vlissingen, die gemeente ging 87 plaatsen omlaag. Waar Vlissingen in 2015 nog op nummer 26 stond op de ranglijst, staat die gemeente in de rangorde van 2016 op nummer 113. Daarna volgen Middelburg en Hulst, beide gemeenten gingen 49 plaatsen omlaag. De hoofdstad van onze provincie daalde van nummer 70 naar nummer 119. Hulst ging van 153 naar nummer 202.

Klein verschil, groot effect

Dat Noord-Beveland nu zo hoog eindigt in de lijst van het AD is overigens niet meteen een indicatie dat die gemeente onveiliger is geworden. Noord-Beveland is namelijk de Zeeuwse gemeente met de minste inwoners, dus heeft een klein verschil in het absolute aantal aangiftes al een groot effect voor de positie op de ranglijst van het AD.