D66: PZEM moet half miljard gaan investeren

D66: PZEM moet half miljard gaan investeren
D66: PZEM moet half miljard gaan investeren © Omroep Zeeland
© oz

Miljard euro

PZEM heeft bijna een miljard euro in kas nadat het netwerkbedrijf en de retailtak van Delta zijn verkocht. Van de voorganger van PZEM, het ooit zo grote energiebedrijf DELTA, zijn nu alleen nog drie verliesgevende centrales over: de kerncentrale, een gascentrale en een kippenmestcentrale. Alleen al op de kerncentrale en de gascentrale maakt PZEM een verlies van 50 miljoen euro per jaar. 

Geld verdampt

Als PZEM niets doet met de 850 miljoen euro die het nu in kas heeft, moet het bedrijf lijdzaam toezien hoe dat bedrag de komende jaren in hoog tempo verdampt, stelt D66. Dat zou betekenen dat het geld na een aantal jaar helemaal op gaat aan het deken van verliezen.

Winst

D66 wil dat PZEM ook voor de lange termijn toekomst heeft. En dat kan volgens fractievoorzitter Ton Veraart alleen als het bedrijf gaat investeren in nieuwe activiteiten die wél winst maken. Daarbij moet PZEM wat hem betreft wel voorzichtig zijn: "Je moet geen risico nemen door te investeren in projecten die mogelijk een grandioos rendement zullen hebben. Doe het veilig en zet in op een rendement van vier of vijf procent."

Verkoop

De Statencommissie bestuur besprak vrijdag de verkoop van het netwerkbedrijf van Delta. De meeste partijen stemmen in met het voorstel om Enduris te verkopen aan Stedin voor 450 miljoen euro. Andere mogelijkheden zijn er niet meer, omdat het voormalige energiebedrijf DELTA op 1 juli 2017 gesplitst moet zijn.

Goedkoop

Alleen GroenLinks en de SP hebben ernstige bedenkingen bij het voorstel. Zij overwegen om in de Statenvergadering van 9 juni tegen te stemmen. Dat kwam ze op stevige kritiek te staan van andere partijen. Die noemen de kritiek van de twee linkse partijen goedkoop, omdat er geen andere realistische oplossingen zijn.