95 kilo softdrugs, toch stopt OM vervolging

© Omroep Zeeland

Slepende zaak

GOES - Voordat de rechtszaak tegen Gerard Aarden daadwerkelijk begon, verstreken er jaren. Dat kwam onder meer doordat tegelijkertijd de zaak tegen Meddie Willemsen, de eigenaar van de coffeeshop Checkpoint in Terneuzen diende. In die zaak oordeelde het gerechtshof in 2012 dat het OM kon weten dat er in een coffeeshop een voorraad softdrugs ligt. Ook oordeelde het gerechtshof destijds dat het OM onterecht was overgegaan tot vervolging.

Vervolging onterecht

Het OM stapte daarop naar de Hoge Raad, het hoogste rechtsprekend orgaan in Nederland. En met succes. Ondanks dat profiteerde Aarden van de eerdere uitspraak van het gerechtshof in zaak-Checkpoint, want ook in de zaak tegen Aarden oordeelde de rechter in Middelburg dat de vervolging van het OM onterecht was.

Politieke spanningen

Toen het OM ook daartegen in beroep ging, oordeelden de raadsheren van het gerechtshof in Den Bosch dat de zaak tegen Aarden moest worden overgedaan. De advocaten van Aarden lieten daarop weten dat ze de burgemeesters van Goes en Vlissingen wilden horen als getuigen, evenals leidinggevenden van de politie en de verantwoordelijke officier van justitie. In zaak-Checkpoint was dat eerder ook gebeurd, wat leidde tot politieke spanningen toen die verklaringen uitlekte.

Verminderd rechtsbelang

Het OM ziet van heel de zaak af omdat die nu te oud is. Volgens de persvoorlichter is er nu ook inmiddels een "verminderd rechtsbelang" is. De softdrugs krijgt Aarden namelijk niet meer terug, die zijn vernietigd.