ZorgSaam: Vlamingen kunnen personeelsprobleem oplossen (video)

ZorgSaam: Vlamingen kunnen personeelsprobleem oplossen (video)
ZorgSaam: Vlamingen kunnen personeelsprobleem oplossen (video) © Omroep Zeeland
Vlamingen ZorgSaam online 1

1500 vacatures

TERNEUZEN - Zorgorganisatie ZorgSaam heeft de komende jaren 1500 vacatures. "Ik denk dat de helft daarvan wel met Vlamingen zou moeten worden ingevuld," zegt directeur Smit, "We moeten die groep attenderen op leuke functies in de zorg hier."

Opleidingseisen gelijktrekken

Het ziekenhuis lobbyt bij de Nederlandse en Belgische minister om opleidingseisen gelijk te trekken. Directeur René Smit: "Ik kan niet goed uitgelegd krijgen, waarom iemand die tien jaar lang ok-verpleegkundige (verpleegkundige voor de operatiekamer, red.) is geweest in het Universitair Ziekenhuis Gent, niet bij ons ook gewoon ok-verpleegkundige kan zijn. Die moet eerst nog een paar jaar een opleiding volgen." ZorgSaam wil dat praktijkervaring mee gaat tellen. Of dat grensziekenhuizen een uitzonderingspositie krijgen.

Meer stages

Met zorgopleidingen in Vlaanderen wil ZorgSaam de contacten aanhalen, zodat meer studenten in Zeeuws-Vlaanderen stage komen lopen. Daarnaast wil ZorgSaam de samenwerking met ziekenhuizen in Gent en Brugge intensiveren.
© Omroep Zeeland
Aantal vacatures explodeert 
De regio Zeeland is te klein om genoeg personeel te vinden. De bevolking vergrijst, en er zijn steeds meer gepensioneerden, terwijl er minder jongeren zijn. Tegelijk neemt met de toename van ouderen, de vraag aan zorg toe. Het afgelopen jaar is het aantal vacatures verdrievoudigd en zal nog verder toenemen, meldde Omroep Zeeland deze week.
Hele kluif
ZorgSaam wil aantrekkelijk worden voor Vlamingen om te komen werken en gaat daar flink haar best voor doen. Dat wordt nog een hele kluif, want ook in België zijn personeelstekorten in de zorg.