Krijgt Aardenburg dan eindelijk zijn nieuwe museum? (video)

Krijgt Aardenburg dan eindelijk zijn nieuwe museum? (video)
Krijgt Aardenburg dan eindelijk zijn nieuwe museum? (video) © Omroep Zeeland
Nieuw museum Aardenburg 1

Sint Baafskerk

SLUIS - Nadat enkele jaren geleden een plan voor een archeologisch museum in het oude stadhuis van Aardenburg sneuvelde, ligt er nu een plan voor een verhuizing naar een groot, leegstaand winkelpand bij de Sint Baafskerk. De achterkant van het winkelpand komt uit op de tuin van de kerk. Het is de bedoeling om combi-tickets te gaan verkopen, zodat bezoekers van de kerk voor een gunstige prijs ook het nieuwe archeologische museum kunnen bezoeken en omgekeerd. 

Bezoekers

Het huidige Archeologisch Museum trekt nu nu ieder jaar zo'n kleine 2500 bezoekers. Door de combinatietickets met de Sint Baafskerk, is het de bedoeling dat het nieuwe Archeologisch Museum minstens 4000 mensen gaat trekken. Er komt trouwens geen echte overkapte gang tussen de kerk en het nieuwe museum; bezoekers zullen door de kerktuin naar het museum moeten lopen. Een glazen verbinding waar de eerst sprake van was, is afgewezen vanwege de hoge kosten.
Gereconstrueerde resten van het Romeinse castellum in Aardenburg
Gereconstrueerde resten van het Romeinse castellum in Aardenburg © Omroep Zeeland
Miljoen
Voor het plan is in totaal 1 miljoen euro nodig. Het grootste deel van het bedrag wil verantwoordelijk wethouder Peter Ploegaert dekken uit de verkoop van het oude gemeentehuis van Aardenburg. Die verkoop is goed voor ruim 6,5 ton. De rest van het geld moet voor een belangrijk deel bijeengebracht worden door derden; zo wil de gemeente een subsidieaanvraag doen bij het Oranjefonds en het Prins Bernhardfonds.
Onzekerheid
Omdat dus nog niet duidelijk is hoeveel geld die 'derden' bij elkaar gaan brengen, zijn verschillende raadsfracties in de gemeenteraad van Sluis kritisch over het plan. Woensdagavond moet blijken of er een politieke meerderheid is in de raad voor de verhuizing van het archeologisch centrum.