'Nog steeds spijt van gemiste tonnen Bankgiroloterij' (video)

'Nog steeds spijt van gemiste tonnen Bankgiroloterij' (video)
'Nog steeds spijt van gemiste tonnen Bankgiroloterij' (video) © Omroep Zeeland
Nieuw museum Aardenburg 2

Gemeentehuis

AARDENBURG - Het Archeologisch Museum Aardenburg huist al jaren in een te klein pand met een gedateerde tentoonstelling van vondsten uit de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Enkele jaren geleden nam een stichting het initiatief om het museum te verhuizen naar het leegstaande gemeentehuis van Aardenburg. Dat plan kostte toen een miljoen euro. 

Bankgiroloterij

De Bankgiroloterij was zo onder de indruk van het plan, dat ze 2,5 ton wilde meebetalen. Ook de provincie wilde een ton op tafel leggen. Maar de stichting kreeg het resterende geld niet bij elkaar; de gemeente wilde er zelf geen grote bedragen in steken. De stichting gaf daarop de opdracht voor de verhuizing terug aan de gemeente. De Bankgiroloterij en de provincie trokken daarna hun subsidies in, waarmee in totaal 3,5 ton in rook opging voor het museum.

Gat

Conservator Arco Willeboordse wil het er eigenlijk liever niet meer over hebben. Wethouder Peter Ploegaert: "Het plan kostte alles bij elkaar een miljoen. Er bleef, ook met de subsidie van de provincie, de Bankgiroloterij en anderen, nog een gat van vier ton. Dat was gewoon teveel".

Verkoop

De gemeenteraad van Sluis beslist woensdagavond over een nieuw plan voor een verhuizing van het Archeologisch Museum. Nu gaat het om een verhuizing naar een leegstaand winkelpand bij de Sint Baafskerk. Het pand moet ingrijpend verbouwd worden. Alles bij elkaar kost ook dit plan een miljoen euro. Maar dit keer kan driekwart van de kosten gedekt worden uit de verkoop van het oude gemeentehuis. De rest moet komen van culturele instellingen; zo wil de gemeente een subsidieaanvraag indienen bij het Oranjefonds. Het is nog niet duidelijk of de gemeenteraad ook weer een balletje wil opgooeien bij de Bankgiroloterij en de provincie.