Vitale Revolutie wordt nieuw leven ingeblazen (video)

Vitale Revolutie wordt nieuw leven ingeblazen (video)
Vitale Revolutie wordt nieuw leven ingeblazen (video) © GGD Zeeland
Vitale revolutie
GOES - Draagvlak 
Om de samenwerking te verbeteren komt er een nieuw bestuur, met daarin mensen uit de zorg, de overheid en het onderwijs, maar ook ondernemers. Bedrijven moeten de vruchten gaan plukken van het project, doordat mensen vitaler oud worden en zich minder vaak ziek hoeven te melden. 
Ambities
De Meij benadrukt dat er naar alle bevolkingsgroepen wordt gekeken met de Vitale Revolutie. "Een van onze ambities is bijvoorbeeld om binnen vijf jaar het overgewicht van volwassenen te halveren. Daarnaast zijn we bezig om kinderen op lagere scholen meer water te laten drinken en minder pakjes met zoetigheid."
Blue Zones
De Vitale Revolutie ontstond in de zomer van 2015 en was een initiatief van de GGD en de Zeeuwse Gemeenten. De inspiratie voor de Vitale Revolutie komt uit het gegeven van de Blue Zones, dat zijn plaatsen in de wereld waar mensen vitaal oud worden.
Bestuur
In het nieuwe bestuur zitten Ronald de Meij van de GGD (overheid), Adri de Buck van de University of Applied Science (onderwijs), Marinus Schroevers van de ZLM (ondernemers) en René Smidt van Zorgsaam (zorg). 

Vitaalste bedrijf

ZLM verzekeringen van Marinus Schroevers werd in 2016 uitgeroepen tot meest vitale bedrijf van Zeeland. Die verkiezing is een initiatief van MKB Nederland en zorgverzekeraar ONVZ. 
Vitale revolutie d2

Staand werken

"Wij leggen al jaren veel nadruk op goed met je personeel om te gaan", legt Schroevers uit. "We bieden in onze kantine gezonde maaltijden aan, mensen kunnen staand werken en we geven onze medewerkers de mogelijkheid met sportieve activiteiten mee te doen. Daarnaast hebben we persoonlijke gesprekken met mensen waarin balans tussen werk en privé, maar ook de vitaliteit een onderwerp van gesprek is."

Hardloopgroep

Janis van Overveld werkt al jaren bij de ZLM. Zij sloot zich aan bij een hardloopgroep die op initiatief van de ZLM trainen. "We kregen tien keer hardlooptraining onder begeleiding van een hardloopcoach aangeboden. Dat was een jaar geleden. Inmiddels vertrekken we elke maandagavond vanuit het ZLM-gebouw met vijftien tot twintig man om hard te lopen. We begonnen met niks en zitten nu inmiddels op tien kilometer. In mijn werk merk ik dat ik enthousiaster ben geworden, ik voel me ook fitter aan het eind van de dag."