Monumentale graven in Hulst ontsnappen aan de bulldozer (video)

Monumentale graven in Hulst ontsnappen aan de bulldozer (video)
Monumentale graven in Hulst ontsnappen aan de bulldozer (video) © omroep Zeeland
Unieke graven Hulst blijven behouden

Grafrechten

HULST - Het gaat om oude graven waarvan de grafrechten al verlopen zijn of binnenkort verlopen. De gemeente Hulst had de rechthebbenden nog tot 1 juni de tijd gegeven om zich te melden. Nu die termijn is verlopen is de gemeente de eigenaar van de graven. 

Gebarsten

Dat betekent ook dat de gemeente moet gaan betalen voor het onderhoud van de graven. En sommige van de graven zijn er bijzonder slecht aan toe; grafstenen zijn gebarsten of zelfs helemaal kapot.

Dreiging van de bulldozer

In eerste instantie leek het er dan ook op dat de gemeente niet wilde opdraaien voor die kosten. Daarom hing de dreiging van het met een bulldozer met de grond gelijkmaken van de graven als een zwaard van Damocles boven de begraafplaats.
Begraafplaats Hulst 1b

Noodlot afgewend

Maar dat noodlot lijkt afgewend door de werkgroep, met daarin de Oudheidkundige Kring 'de vier Ambachten', Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. Die organisaties maakten zich hard voor het behoud van de graven en het is hen nu gelukt om ook de verantwoordelijk wethouder, Jean-Paul Hageman, te overtuigen.

'Uniek stuk grafgeschiedenis'

Volgens Hageman gaat het om een 'uniek stuk grafgeschiedenis', dat behouden moet blijven. De gemeenteraad moet er nog mee instemmen, maar het heeft er alle schijn van dat de dreiging van de bulldozers nu is afgewend. 

Onderhoud

De werkgroep heeft nu samen met de gemeente Hulst een inventarisatie gemaakt en schrijft op het ogenblik een toekomstvisie. In die visie blijven de graven, die soms 150 jaar oud zijn, behouden. Marc Buise van de Oudheidkundige Kring is er 'vrij zeker van' dat er ook geld komt voor het onderhoud.
© omroep Zeeland
Verlopen
Van de 120 graven zijn er dertig graven waarvan de rechten al zijn verlopen. De rechthebbenden konden zich voor 1 juni melden om met de gemeente in overleg te gaan over de toekomst van de graven. Van die dertig rechthebbenden hebben er drie zich gemeld. Van de overige negentig verlopen de rechten binnenkort. Daar is één reactie op binnengekomen.
|
Rondleidingen
Wat Buise betreft hoeft niet alles worden opgeknapt, omdat natuurlijk verval deel uitmaakt van een kerkhof. Maar een aantal graven heeft dringend aandacht nodig. Als alles opgeknapt is dan kan de begraafplaats onderdeel worden van de publieke ruimte van Hulst, als een soort park. Rondleidingen kunnen dan regelmatig plaatsvinden, of toeristen zouden zelf met audio-ondersteuning langs de graven van de fine fleur van Hulst kunnen lopen.

Geld

De toekomstvisie wordt op het ogenblik samengesteld. Als die klaar is kan er stapsgewijs gekozen worden voor opknapplannen. Ieder stapje heeft dan zijn eigen prijs. Volgens Marc Buise is er bij de gemeente geoormerkt geld, speciaal bedoeld voor begraafplaatsen. Hij gaat er dus van uit dat de gemeenteraad positief zal oordelen als de plannen goedgekeurd moeten worden.
© omroep Zeeland