Middelburgse jihadverdachte blijft in de cel

Middelburgse jihadverdachte blijft in de cel
Middelburgse jihadverdachte blijft in de cel © OZ Marcel Decraene
Rechter in de rechtbank (archief)
Rechter in de rechtbank (archief) © OZ

Verklaringen moeder en broer

MIDDELBURG - Volgens de rechtbank zijn er voldoende ernstige bezwaren om hem langer vast te houden. Zo zijn er verklaringen van zijn moeder en broer. Tegen hen zou de 22-jarige verdachte verklaard hebben dat hij in 2013 in Syrië is geweest. 

Pintransacties en telefoongegevens

Ook blijkt uit pintransacties en telefoongegevens dat de man destijds in het grensgebied van Turkije is geweest. De advocaat van de verdachte vindt echter dat concreet bewijs, dat de man zich wilde aansluiten bij een terroristische organisatie, ontbreekt.  
Rechtbank Middelburg
Rechtbank Middelburg © OZ
Pieter Baan Centrum
De 22-jarige verdachte wordt morgen voor zeven weken opgenomen in het Pieter Baan Centrum. In deze psychiatrische observatiekliniek van het ministerie van Veiligheid en Justitie zal de Middelburger verder onderzocht worden. Donderdag 28 september vindt de inhoudelijke behandeling van zijn rechtszaak plaats.
Eerste keer
Het is voor de eerste keer dat in de rechtbank van Middelburg een dergelijke zaak wordt behandeld. De meeste jihadisten die zijn vertrokken naar Syrië of Irak komen uit de Randstad met name uit Den Haag. In 2014 kwam een jihadstrijder uit Vlissingen om in Syrië. De twintigjarige man studeerde in Den Haag en zou daar zijn geronseld om naar Syrië te gaan.