Sanering terrein Thermphos hervat

Sanering terrein Thermphos hervat
Sanering terrein Thermphos hervat © OZ
Thermphos2
Thermphos2 © OZ

Ongelukken

VLISSINGEN-OOST - De aannemer, Van Citters Beheer, moet zich verzekeren tegen ongelukken bij de sanering. Er kan bijvoorbeeld tijdens de sanering brand ontstaan, die uitloopt op een groot milieu-incident dat zelfs de provinciegrenzen overschrijdt. Omdat onduidelijk is, hoe groot de kosten voor de verzekeraar in zo'n geval zouden zijn, stonden verzekeraars niet in de rij om de klus 'aan te nemen'. Alleen buitenlandse verzekeraars zouden dit soort saneringswerkzaamheden willen verzekeren, maar daar zou een prijskaartje aan hangen.
70 miljoen 
Het is nu gelukt om een polis af te sluiten voor alle saneringswerkzaamheden met een dekking tot 70 miljoen euro. Andere werkzaamheden, die wellicht méér schade dan 70 miljoen euro veroorzaken, zijn nog niet verzekerd. "Maar daarover zijn we nu in onderhandeling", aldus woordvoerster Annemieke van Woercom van VCB. Van Citters Beheer is een gezamenlijke beheerder namens de provincie Zeeland en havenbeheerder Zeeland Seaports. De voorbereidende werkzaamheden om het forforslib op te ruimen, kunnen nu in ieder geval weer beginnen. Wanneer VCB het forforslib daadwerkelijk weghaalt, is nog niet duidelijk.
Vervuild
Fosforfabriek Thermphos ging een aantal jaar gelden failliet, waarbij honderden Zeeuwen hun baan verloren. Het terrein bleek zeer ernstig vervuild te zijn met fosforslib, asbest en radio-actief materiaal. Omdat de fabriek failliet is, is de provincie Zeeland volgens de wet als vergunningverstrekker de eerst aansprakelijke. Maar de provincie vindt dat grondeigenaar Zeeland Seaports, beheerder van de Zeeuwse havens, ook moet meebetalen aan de sanering.
135 miljoen
Tot nu toe is aan de sanering van het terrein al ruim 30 miljoen euro uitgegeven. Er is nog 10 miljoen euro in kas. Voor de sanering van het terrein schetste de provincie dit voorjaar nog eens tussen de 90 en in het ergste geval 135 miljoen euro nodig te hebben. Het verwijderen van het fosforslib is een tijdrovende en ingewikkelde klus. Het vervuilde terrein wordt zwaar bewaakt, wat de provincie Zeeland zeven ton per maand kost.