Definitief geen kusttram in Zeeuws-Vlaanderen

Definitief geen kusttram in Zeeuws-Vlaanderen
Definitief geen kusttram in Zeeuws-Vlaanderen © commons.wikipedia.org
Kusttram
Kusttram © commons.wikipedia.org

Wens

MIDDELBURG - Het CDA kwam eind 2015 in Provinciale Staten met het voorstel om te onderzoeken of het doortrekken van de kusttram naar Breskens een haalbare kaart was. De wens was al veel vaker uitgesproken en in 2015 waren er Europese subsidies beschikbaar die de wens mogelijk in vervulling konden laten gaan. De motie van het CDA kreeg steun van alle partijen in Provinciale Staten.

Goede verbindingen

Maar het onderzoek toont glashelder aan dat het doortrekken van de tramlijn langs de Zeeuws-Vlaamse kust niet haalbaar is. Voor forensen en studenten zijn al goede verbindingen. Zo rijden er tussen Brugge en Breskens en Oostburg en Maldegem bussen. En alleen de toeristen brengen niet genoeg geld in het laatje voor een Zeeuwse-Vlaamse kusttram.

'Oud denken'

Ook blijkt uit het onderzoek dat er geen Europees geld naar een oude vorm van openbaar vervoer zoals een tram gaat. Daarvoor zijn vernieuwende en duurzame voorzieningen nodig. Dat onderschrijft ook gedeputeerde Harry van der Maas van Openbaar Vervoer, die het plan voor een tram in Zeeuws-Vlaanderen 'oud denken' noemt.

Streep

Wat hem betreft staat er nu definitief een streep door de kusttram in Zeeuws-Vlaanderen: "Die komt er definitief niet".  Wel wil hij verder blijven onderzoeken hoe nieuwe vormen van vervoer de leefbaarheid in West-Zeeuws-Vlaanderen kunnen verbeteren. Het onderzoek naar de kusttram is uitgevoerd door Ecorys.