Twee basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen sluiten de deuren (video)

Twee basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen sluiten de deuren (video)
Twee basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen sluiten de deuren (video) © Omroep Zeeland
obs Prinses Irene in Schoondijke gaat dicht
obs Prinses Irene in Schoondijke gaat dicht © Omroep Zeeland

Een formaliteit

SCHOONDIJKE - Volgens directeur Raymond de Jong van Stichting Escaldascholen, waar de twee scholen onder vallen, was het besluit van de gemeenteraad een formaliteit. Alle partijen waren het met elkaar eens dat er iets moest gebeuren. "Vooral de ouders hebben de afgelopen jaren regelmatig aan de bel getrokken."
Scholen dicht

Leerlingenaantal

De reden voor de sluiting is de daling van het aantal leerlingen. De klassen werden hierdoor kleiner en dat is niet bevorderlijk voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van de leerlingen.
Voorstel
De medezeggenschapsraden van beide basisscholen hebben om die reden ingestemd met dit voorstel. 

Leerlingen

De meeste leerlingen van de Prinses Irene school gaan naar de enige overgebleven school in het dorp, de St. Petrus-De Wegwijzer. Die school is een fusieschool, tot stand gekomen in 2009 door de fusie van de R.K. Basisschool Sint Petrus en de P.C. Basisschool De Wegwijzer. Maar er zijn ook ouders die de identiteit van een openbare school zo belangrijk vinden dat ze hun kinderen naar de openbare school in Breskens sturen. 
Toekomst
Volgens directeur Raymond de Jong van Stichting Escaldascholen, die de twee met sluiting bedreigde scholen bestuurt, vormen deze beslissingen een basis voor het behoud van goed primair onderwijs in West-Zeeuws-Vlaanderen. Daar is ook Stichting Confessioneel Basisonderwijs het mee eens. Die ontwikkelt een scholengebiedsplan. Dit plan moet ervoor zorgen dat alle kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar primair onderwijs kunnen volgen binnen een straal van 10 kilometer.