Zeeland wordt wakker: Getijdencentrale, BLØF en treinen

Zeeland wordt wakker: Getijdencentrale, BLØF en treinen
Zeeland wordt wakker: Getijdencentrale, BLØF en treinen © Omroep Zeeland
Turbines getijdencentrale
Turbines getijdencentrale © OZ

Getijdencentrale

OOST-SOUBURG - Wetenschappers zoeken uit wat de natuur merkt van de getijdencentrale in de Oosterscheldekering. Dat moet duidelijk maken of er meer turbines kunnen komen die stroom opwekken door de stroming van eb en vloed. De onderzoekers willen weten of de bodem bij de kering intact blijft, en of bijvoorbeeld zeehonden die door de kering zwemmen er hinder van hebben.
© Omroep Zeeland

Zeeuwse Top 40

Aan De Kust van BLØF staat op nummer 1 in de Zeeuwse Top 40 van 2017. Vorig jaar wist de band de koppositie weer te veroveren na deze positie drie jaar te hebben afgestaan aan Racoon met Oceaan.
Treinfanaat Jan bekijkt een stoomloc
Treinfanaat Jan bekijkt een stoomloc © OZ

Treinenfestival

Vooral veel mannen vergapen zich aan de speciale modellen op het driedaagse treinenfestival Sporen naar het Verleden van de Stoomtrain Goes-Borsele. Dat wordt ook vandaag en morgen gehouden.
De studenten doen metingen op de plek waar de brug moet komen
De studenten doen metingen op de plek waar de brug moet komen © OZ

Bruggenbouwers

Studenten van de Hogeschool Zeeland in Vlissingen gaan een nieuw ontwerp maken voor een brug in Marokko. Met de brug kunnen kinderen voortaan het hele jaar naar de school die aan de overkant van de rivier ligt. Ook het ziekenhuis wordt dan permanent bereikbaar. Er is nog geld nodig.
© Sjoukje Tange
Foto: Sjoukje Tange

Weer

Vandaag is het zonovergoten en wordt het 25 tot 28 graden. Er waait een matige noordoostenwind, op het strand kan een zeewindje opsteken.