Oproep aan kampeerders: spoel vochtige doekjes niet door!

© Omroep Zeeland

Terugkerend probleem

OOST-SOUBURG - Vochtige doekjes zijn volgens het Zeeuwse waterschap een terugkerend probleem. In Zeeland verdubbelt 's zomers het aantal mensen in de provincie, waardoor volgens het waterschap ook de aanvoer van afvalwater verdubbelt. Daarom zorgt het doorspoelen van vochtige doekjes vooral in deze tijd van het jaar hier voor verstoppingen.

Verstoppingsproblemen

De landelijke brancheorganisatie Rioned heeft eerder gepleit voor een waarschuwing op de verpakking. Hoewel vaak op de verpakking van de doekjes staat dat ze probleemloos door het toilet kunnen worden gespoeld, is dat volgens de brancheorganisatie niet waar. Vaak zit er in de doekjes textiel verwerkt, waardoor het tot grote verstoppingsproblemen kan leiden. 
Een gemaal in het riool zit verstopt door doorgespoelde vochtige doekjes
Een gemaal in het riool zit verstopt door doorgespoelde vochtige doekjes © Omroep Zeeland

Hoge onderhoudskosten

Het niet-afbreekbare textiel hoopt op voor een zeef of het komt in een gemaal terecht, waardoor die blokkeert. Zelfs biologisch afbreekbare doekjes zijn niet op tijd afgebroken in de paar uur dat ze door het riool bij de zuivering aankomen en zorgen dus ook voor verstoppingen en hoge onderhoudskosten.

Oproep

Vorige maand nog deed de gemeente Hulst al een oproep aan de inwoners van Nieuw-Namen om te stoppen met het doorspoelen van vochtige doekjes. Daar was namelijk een rioolgemaal vastgelopen door doorgespoelde vochtige doekjes. Met de nieuwe oproep op Twitter hoopt het waterschap zulke verstoppingen deze zomer te voorkomen.

— Scheldestromen (@waterschap)
">