'Als het te mooi klinkt om waar te zijn...' (video)

'Als het te mooi klinkt om waar te zijn...' (video)
'Als het te mooi klinkt om waar te zijn...' (video) © Omroep Zeeland
Aankoopfraude onderzoek

Whiskey, motoren en een quad

MIDDELBURG - William Furster koopt speciale whiskeys als investering via internet om ze dan na een tijd weer door te verkopen. Hij raakte 550 euro kwijt aan een verkoper die een oplichter bleek te zijn. Wibe Leenhouts kocht motoren en een quad en ging voor meer dan 2000 euro het schip in. Hij kreeg de goederen wel, maar ze bleken in een veel slechtere staat te zijn dan hem was voorgespiegeld.

Niet over een nacht ijs

Zowel Furster als Leenhouts zijn bij die aankopen niet over een nacht ijs gegaan. Leenhouts ging de motoren en quad zelf ophalen en heeft daar het materiaal nog getest. Volgens hem zijn de apparaten provisorisch gerepareerd zodat ze voor goed konden doorgaan bij die test. Thuis bleek het al snel mis te zijn. Furster controleerde via internet onder meer de verkoper, het verkopende bedrijf, de locatie en het rekeningnummer. Alles zag er goed uit, maar toch ging het mis. 
Wel of geen aangifte doen
Wibe Leenhouts deed uiteindelijk geen aangifte van oplichting. Zijn broer heeft in het verleden iets soortgelijks meegemaakt en kreeg toen na enkele weken een brief van de politie dat het onderzoek stop was gezet. Daarom heeft het volgens Leenhouts geen zin om aangifte te doen. William Furster deed wel aangifte en kreeg na enkele weken een soortgelijke brief. Hij vindt het erg jammer dat het onderzoek zo snel is beëindigd, want het gaat wel om 550 euro.

Zeeuwen en aangifte doen

Van alle Nederlanders die zijn bedrogen bij een internetaankoop laten de Zeeuwen dit het vaakst zitten. Dat blijkt uit een rondvraag van Omroep Zeeland en de andere regionale omroepen. Slechts 41,5 procent van de Zeeuwen heeft aangifte gedaan van hun meest recente aankoop die niet bleek te deugen. Het laagste van Nederland.

Reactie van de politie

De politie laat in een reactie weten dat de brief die de mannen hebben gekregen juist een teken is dat de aangifte goed is ontvangen en is onderzocht. Het houdt de persoon die aangifte heeft gedaan op de hoogte van de voortgang van het onderzoek. In het geval van Furster ging het over oplichting vanuit het buitenland. Daarop zegt de politie dat die onderzoeken bijna nooit op te lossen zijn. 
De politie heeft ondertussen een website waar klanten kunnen controleren of er bij de politie meldingen binnen zijn gekomen over de verkopende partij.