'Het mag nooit een fabriek met pijpleidingen worden!'

'Het mag nooit een fabriek met pijpleidingen worden!'
'Het mag nooit een fabriek met pijpleidingen worden!' © OZ
'Ketchup maken is puur genieten'
Eigenaar Patrick Keizer noemt de fabriek in zijn woonhuis "de kleinste fabriek van Zeeland". Hij verkoopt op jaarbasis zo'n 10.000 flesjes die allemaal in de kelder en woonkeuken zijn gemaakt.
Je moet er wel een beetje gek voor zijn om de ketchup te maken.
Patrick Keizer
"Ik ben begonnen in 2013 met vier flesjes en nu lever ik aan zo'n zeventig winkels in Nederland, België en zelfs Zwitserland", zegt Keizer trots. "Ik heb daar aan een warenhuis dat te vergelijken is met de Bijenkorf, 1200 flessen verkocht. Dus op elf hele chique locaties in Zwitserland staat mijn ketchup nu te glimmen."
Polderketchup uit Graauw
Polderketchup uit Graauw © Omroep Zeeland
Patrick maakt de ketchup naar oud recept met de hand van lokale en regionale producten. "De tomaten en de paprika's komen uit Westdorpe, het kassengebied bij Terneuzen. En de rode ui komt uit de polders rondom Graauw."

Negen uur

Volgens de thuisfabrikant moet je er wel een beetje gek voor zijn om de ketchup te maken. "Het is 's ochtends om acht uur beginnen. Om een uur of vijf zijn we klaar met het afvullen van de flessen en dan moeten de etiketten er nog op", vertelt hij. "Het duurt gewoon negen uur per dag voordat je een kratje ketchup hebt."
<h2> Wist je dat...</h2><p>Zeeuwen jaarlijks 1,25 liter ketchup <a href="http://www.heinz.nl/over-heinz/heinz-weetjes">per persoon eten</a>? Nergens anders in Nederland wordt zoveel ketchup gegeten.</p>
Als de interesse voor zijn product aanhoudt en de verkoop blijft stijgen, zal Patrick op den duur de woonkeuken in Graauw moeten verlaten. "Dat speelt al een jaar in ons achterhoofd. Dan moeten we een andere plek zien te vinden. Waar we dan ook weer ketchup met de hand blijven maken, want het mag nooit een fabriek met pijpleidingen worden. En daar gaan we dan jongeren het beroep van ketchupmaker leren."