'Tekort aan personeel in horeca is structureel probleem' (video)

'Tekort aan personeel in horeca is structureel probleem' (video)
'Tekort aan personeel in horeca is structureel probleem' (video) © OZ
Personeel horeca 1
OOST-SOUBURG - Honderden vacatures
Alleen al op de site van Zeelandnet staan bijna 400 vacatures. Bij het UWV Werkbedrijf staan er bijna 600 mensen ingeschreven als werkzoekende in de horeca. Toch wil dat niet zeggen dat het personeelstekort zo maar kan worden opgelost. "Het gaat ook om mensen die wel op een vakantiepark zouden willen werken, of in een bioscoop bijvoorbeeld", zegt Toine Witters van het UWV Werkbedrijf. "Het gaat zeker niet allemaal om mensen die in de bediening, achter de bar of in de keuken willen werken."

Weinig vaste contracten

Volgens Toine Witters van het UWV Werkbedrijf is het personeelstekort in de horeca structureel en moeten de werkgevers daarom iets aan hun imago doen. "Het gaat om werk op momenten dat anderen vrij zijn", zegt hij. "Het salaris is niet het hoogste en er worden weinig vaste contracten aangeboden. Dat houdt veel mensen tegen om in de horeca aan de slag te gaan. Terwijl het prachtig werk kan zijn."  

Niet mee eens

Michel Kloeg van het Beachhotel in Zoutelande is bestuurslid van de afdeling Zeeland van Koninklijke Horeca Nederland.  Hij is het niet eens met de kritiek op het imago van de horeca. "Ik kan me voorstellen dat mensen die aan de zijlijn staan er zo over denken", zegt hij. "Maar dat doet geen recht aan de duizenden mensen die het wel naar hun zin hebben in de horeca."
Personeel horeca 2
Personeel helpen
Volgens Jaap Wiltenburg van strandpaviljoen Noordduine in Domburg moet je goed voor je personeel zorgen. "Ze staan niet te dringen aan de poort", zegt hij. "Wij werken zelfs samen met een coach die eventuele problemen met werknemers bespreekt, ook op het persoonlijk vlak. En ik bied mensen ook de kans om een opleiding te gaan volgen. Zo kan ik mensen aan ons bedrijf binden en ze vooruit helpen."

Vacatures

En toch heeft Wiltenburg zes vacatures in zijn bedrijf. Hij doet daarom een oproep aan mensen die bij strandpaviljoen Noordduine willen komen werken.
Oproep Personeel horeca