Vliegclub verleidt nieuwe leden achter de stuurknuppel (video)

Vliegclub verleidt nieuwe leden achter de stuurknuppel (video)
Vliegclub verleidt nieuwe leden achter de stuurknuppel (video) © oz
Vliegclub brengt leden tot grote hoogten

Strandweer

ARNEMUIDEN - Hoewel de interesse voor het evenement op het eerste gezicht, met zeven aanmeldingen, tegenviel, is Leo de Jong van Aero Club Zeeland toch tevreden. "Het is boven verwachting, gezien het feit dat iedereen nu aan het strand ligt." Klagen over de opkomst wil hij absoluut niet: "Ik ben zeer tevreden."

Zelf vliegen

De potentiële nieuwe leden kregen niet alleen uitgelegd wat het vliegen inhoudt en hoe een vliegtuig bestuurd wordt, maar mochten ook zelf achter de stuurknuppel plaatsnemen en een proefvlucht maken van een klein half uur boven Zeeland. 

Economisch gevoelig

Het is niet zo dat de vliegclub staat te springen om nieuwe leden, "maar voor de continuiteit van de club is nieuwe aanwas wel prettig", aldus De Jong. De vliegclub bestaat al dertig jaar en in die jaren heeft het ledenaantal veel pieken en dalen gekend: "Het is een relatief dure sport en als de economie wat tegenzit, zien we dat meteen terug in de ledenaantallen", aldus De Jong. De club telt nu ongeveer zeventig leden, een aantal waar de club tevreden mee is. 
Gratis koffie
Het kostenplaatje is het grote nadeel van de sport volgens De Jong, "maar motorrijden is ook duur". Behalve het lidmaatschap van jaarlijks rond de 150 euro moeten de leden ook lessen volgen en daarvoor een vliegtuig en instructeur huren plus de landingsrechten op het vliegveld betalen. Het lidmaatschapsgeld is bestemd voor het in stand houden van de vereniging en, volgens De Jong, ''voor een gratis kopje koffie''.