Haal de schaatsen maar vast uit het vet

Morgenavond wordt begonnen met het opspuiten van de ijsbaan in Krabbendijke. Het bestuur van de ijs- en skeelervereniging Krabbendijke heeft vanavond geoordeeld dat het de komende nachten koud genoeg is om het parkeerterrein aan de Nieulandestraat onder water te zetten.

Terrein van de ijs- en skeelerclub Krabbendijke (foto: Omroep Zeeland)

"We hebben de knoop doorgehakt omdat de weersverwachtingen de afgelopen 24 uur niet zijn gewijzigd", geeft bestuurslid John Butijn aan. Er wordt de komende nachten ook in Zeeland matige vorst verwacht en ook overdag komt de temperatuur nauwelijks boven het vriespunt uit.

Het parkeerterrein in Krabbendijke is speciaal ontworpen om te kunnen worden gebruikt als ijsbaan. Zo zijn er opsluitbanden en kunnen de kolken (afvoerputten) worden afgesloten, waardoor het water niet weg kan.

Om de ijsbaan te kunnen gebruiken zijn er volgens de vereniging zeker vier dagen nachtvorst nodig, en overdag temperaturen rond het vriespunt. Volgens het KNMI gaat het vanaf dit weekend stevig vriezen 's-nachts, tot -7 graden, en blijft het overdag ook koud. Met temperaturen rond het vriespunt.

De vereniging kan pas morgenavond beginnen met het opspuiten omdat eerst de omwonenden moeten worden ingelicht. In totaal komt er 237.000 liter leidingwater op de baan te staan. Dat levert een ijsvloer op van tussen de 6 en 12 centimeter. Butijn verwacht dat de eerste schaatsers in Krabbendijke dinsdag of woensdag het ijs op kunnen.

In Krabbendijke werd begin deze maand ook al hevig gehoopt op een paar schaatsdagen. De baan werd onder water gezet, maar uiteindelijk moest het bestuur besluiten dat het feest niet door kon gaan, omdat het weer onvoldoende meewerkte. Nu is nieuwe hoop, mede gebaseerd op berichten van het KNMI:

Het KNMI verwacht vanaf dit weekend zeer koud weer. (foto: KNMI)

Lees ook:

Meer over dit onderwerp:
Zuid-Beveland schaatsen Krabbendijke ijsbaan
Deel dit artikel:

Reageren