'Een begraafplaats doods? Helemaal niet, het zit vól leven!' (video)

'Een begraafplaats doods? Helemaal niet, het zit vól leven!' (video)
'Een begraafplaats doods? Helemaal niet, het zit vól leven!' (video) © omroep Zeeland
Een begraafplaats leeft

Bijzondere varens

HULST - Bijzondere varens vinden hun plekje tussen de eeuwenoude tombes en praalgraven. Voor spinnen en andere insecten zijn de rustige omstandigheden op een begraafplaats ideaal. "En", voegt Sandra Dobbelaar van Stichting Landschapsbeheer Zeeland toe, "bomen hebben hier normaal gesproken de tijd om rustig tot volle wasdom te komen en het kerkhof te sieren."

Overtuigen

Dobbelaar zit in de werkgroep die de toekomst van de begraafplaats in Hulst in kaart moet brengen. Samen met de Oudheidkundige Kring en de Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland proberen zij de gemeente Hulst te overtuigen van het belang van het heel laten van het kerkhof.
© omroep Zeeland

Intact blijven

De gemeente wordt eigenaar van de bijna 120 oudste graven op het kerkhof, en vraagt zich af of de graven misschien niet beter geruimd kunnen worden. De werkgroep is het daar niet mee eens. Cultuurhistorisch zijn de graven belangrijk, maar ook qua landschap en natuur zou de begraafplaats intact moeten blijven.

Een groene oase

Dobbelaar benadrukt nog maar eens hoe mooi de bomenrijen over de hele begraafplaats zijn en wijst een kastanjeboom van bijna honderd jaar en een rode wilg aan. "Dit hele kerkhof is met zijn monumentale bomen, struikgewassen en bijzondere varens een groene oase aan de stadsrand van Hulst. En de doorkijk naar het voormalige klooster waar nu een school in huist is een perfect voorbeeld van een bijzondere ligging in het landschap."
© omroep Zeeland

Gemeenteraad

Net als Marc Buise van de Oudheidkundige Kring is ook Dobbelaar er vrij zeker van dat de graven behouden zullen blijven. Ze merkt in de samenwerking tussen de werkgroep en de gemeente dat er veel bereidwilligheid is om niet te ruimen. "Maar", zegt ze,"uiteindelijk is het oordeel aan de gemeenteraad."