Geen opvang voor bruinvissen bij Deltapark Neeltje Jans

Geen opvang voor bruinvissen bij Deltapark Neeltje Jans
Geen opvang voor bruinvissen bij Deltapark Neeltje Jans © Omroep Zeeland
© OZ

Niet overleven

NEELTJE JANS - Het was de bedoeling dat bruinvissen die nu nog verblijven bij het Dolfinarium in Harderwijk, zouden worden overgeplaatst naar Neeltje Jans. De dieren zijn ooit gestrand en kunnen niet overleven in de vrije natuur. Directeur Bert van de Hoef wilde bezoekers kennis laten maken met de bruinvissen, omdat die 'om de hoek' in de Oosterschelde in groten getale voorkomen.

'Belachelijk'

Organisaties van dierenactivisten gingen er vanuit dat de bruinvissen zouden worden ingezet om shows te geven en te worden 'gedegradeerd tot clowns met een bal op hun neus in het water'. Van de Hoef vindt dat 'belachelijk': "Ze zijn nooit komen praten en dat was zeker niet onze bedoeling. Het ging ons puur om het kennis laten maken met deze dieren. Zo van: Dit is een bruinvis, ze leven daar en daar, ze eten dit en dat. Kijk en geniet van deze relatief onbekende dieren...", zegt Van de Hoef.
ITEM Bruinvissen
Protest
De dierenactivisten zijn verbonden aan de organisaties Seafirst, Dolphinmotion en Een Dier Een Vriend. In april protesteerden ze met spandoeken bij de ingang van Neeltje Jans tegen de komst van de bruinvissen. "Wilde dieren in circussen zijn gelukkig verboden, maar in het het Dolfinarium en Deltapark Neeltje Jans zitten nog steeds wel wilde dieren in gevangenschap", zei voorzitter Geoffrey Deckers van Een Dier Een Vriend toen.

Lees ook: 
Protest tegen komst bruinvissen naar Neeltje Jans